Extremisté zveřejnili další e-maily, které prý patří Sobotkovi

Extremistický web White Media zveřejnil další e-maily, které prý patří premiéru Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD. Server tak učinil již podruhé. Extremisté navíc na webu vyhrožují, že zveřejní kompletní obsah Sobotkova e-mailu. Tvrdí také, že si ministerský předseda do své soukromé e-mailové schránky přeposlal dokument podléhající utajení. Sobotka to skrze svého mluvčího popřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: Reuters

„Na mail pana premiéra nebyl nikdy zaslán utajovaný materiál. Další komentář nebudu poskytovat s ohledem na policejní vyšetřování, které v této věci běží,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Informaci, že premiér obdržel do soukromé schránky dokument podléhající utajení, odmítá i ministerstvo vnitra. Zveřejněné materiály považuje za „pokus o hrubou manipulaci“.

„Tato manipulace je postavena na kombinaci několika kroků. Vedle zjevných technických úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiložených dokumentů a s tím související cílené vytváření neexistujícího kontextu,“ přiblížila mluvčí resortu Lucie Nováková.

Útoky vyšetřuje ÚOOZ

První várku e-mailů premiéra zveřejnili hackeři v tomto týdnu. Sobotka jejich pravost nepotvrdil, ale několik lidí z jeho okolí ano. Zveřejněná korespondence se týká například migrace, koaličních jednání, prezidentské kampaně nebo výběru ředitele Českého rozhlasu. I dnes zveřejněný balíček se věnuje z velké části migraci.

Nabourání e-mailu ministerského předsedy vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle Respektu přitom policie mimo jiné zkouší získat přístupová hesla k extremistickému webu, což by ji mohlo dovést k jeho současným provozovatelům.

Detektivové už o ně prý v minulosti několikrát neúspěšně žádali soudy v USA, kde je server registrován. Vyšetřovatelé podle Respektu řeší i to, jestli nejde o akci, za kterou by mohlo stát Rusko.

Na premiéra zaútočili hackeři také loni v prosinci, kdy jeho twitterový účet zahltili nenávistnými příspěvky, které mířily proti uprchlíkům.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme