Exkluzivně pro ČRo: Hacker, po kterém pátrá i FBI, žije v Česku. Vinu odmítá

Obává se osudu věčného uprchlíka a doufá, že se jednou bude moci vrátit do Austrálie. Dylan Wheeler je známý hacker, kterého v rodné zemi soudí z podílu na obřím kybernetickém útoku na servery americké armády a společnosti Microsoft. Dnes 20letý mladík z Austrálie na poslední chvíli utekl a teď žije převážně v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlý hacker Dylan Wheeler

Uprchlý hacker Dylan Wheeler | Foto: Jiří Hošek

„Jmenuju se Dylan Shane Wheeler. Podle médií jsem nechvalně proslulý kvůli počítačové kriminalitě. Pro australské úřady jsem technicky vzato uprchlík, obžalovaný na útěku. Pro zbytek světa jsem ale běžný občan.“

Nutno dodat, že občan České republiky, protože subtilní mladík má po matce také české občanství. Právě na český pas teď Dylan cestuje po světě.

„Snažil jsem se vzdát svého australského občanství, ale to se úplně nepovedlo. Tamní úřady mi to nepovolily. Trošku mě trápí pomyšlení, že ze mě může být věčný uprchlík. Ale jsem občan členské země Evropské unie, a ta má nástroje, které chrání mě a moje lidská práva. Takže myslím, že se mi nic zlého nestane,“ uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českému rozhlasu se podařilo ve Spojeném království vypátrat hackera Dylana Wheelera. Mluvil s ním zpravodaj Jiří Hošek

Spolu se zpravodajem Českého rozhlasu Jiřím Hoškem sedí v nenápadné hospůdce v městečku Bridlington v severovýchodní Anglii. O kus dál sedí tělesný strážce, který Dylana Wheelera doprovází. Zase tak úplně v bezpečí se tedy zřejmě 20letý Čechoaustralan necítí.

„Radši si vždycky obstarám informace o lidech, s nimiž se mám setkat. Mám ale rád ještě dodatečnou ochranu, prostě pro větší pocit bezpečí. Jsem opatrný ohledně takovýchto schůzek, protože se bavíme o citlivých věcech,“ vysvětluje.

„Některé vlády rády využívají novináře k tomu, aby zjistily, kde se nacházejí určití lidé. Poprosil jsem pár lidí, aby prověřili, kdo jste, jakou práci děláte, kde se pohybujete a tak dál. Vlastně se jednalo o obecné informace z veřejných zdrojů,“ dodává.

Z Austrálie odletěl bez problémů

Dylana Wheelera obžalovali v jeho vlasti z 22 případů internetové kriminality a z držení dětské pornografie. Austrálii se mladík rozhodl opustit v okamžiku, kdy mu úřady na začátku soudního líčení nařídily odevzdat do 48 hodin cestovní pas.

Český cestovní doklad tehdy ještě nevlastnil. Úřady mu zabavily také platební karty a řidičský průkaz. Jen s hotovostí a malým zavazadlem se Dylan vydal na letiště a ke svému překvapení dokázal zemi bez problémů opustit.

Po Dylanu Wheelerovi pátrají jak australské úřady, tak i americká FBI. Podezírají ho z toho, že spolu s dalšími hackery ukradl data americké armády a společnosti Microsoft. Podle FBI mělo odcizené duševní vlastnictví hodnotu 100 milionů dolarů. Hackeři údajně ukradli plány na novou verzi herní konzole Xbox nebo vojenský simulátor bojového vrtulníku Apache. Ke krádeži dat se už přiznali čtyři lidé, které kvůli tomu zatkli v Kanadě a Spojených státech. Australské úřady odmítly komentovat jak případnou žádost o Wheelerovo vydání, tak i jakékoli další okolnosti případu.

„Myslím, že by mě v kterékoli jiné zemi čekal minimálně pohovor, protože jsem se přece choval podezřele. Měl jsem s sebou jen pas, věci na dva týdny, platil jsem v hotovosti a chtěl jen jednosměrnou letenku. Mohl jsem být pašerák, prostě kdokoli. Oni jen mávli rukou a nechali mě odletět. Zjistil jsem, že australské úřady zanesly údaje o mé osobě do systému snad až za týden nebo za dva. Asi si myslely, že se vrátím zpátky,“ říká mladý hacker.

„Vím, že po mně nepátrá Interpol. Jsem v databázi hledaných osob Europolu, ale nejde o zatýkací rozkaz. Dodržuju při cestování určitá pravidla. Teď jsem při cestě do Británie radši neletěl přes Londýn, ale přes Edinburgh,“ přibližuje.

„Ale ano, je možné, že by mě ve Spojeném království zadrželi. Mám tady ale důležitý byznys a ten má teď přednost před mou bezpečností. Nějaké riziko tam pro mě pokaždé je,“ uvádí česko-australský mladík balancující dlouhodobě na hraně zákona nebo i kousek za ní.

Dodatečný pocit bezpečí mu prý zajišťuje, že v českém cestovním dokladu má malinko odlišné jméno, než pod jakým figuruje v policejní databázi.

Francie a Rusko, pro jejichž vládní agentury, přeloženo bezpečnostní služby, Wheelerova firma opakovaně a prý za velmi lukrativních podmínek pracovala, nabídly česko-australskému hackerovi podle jeho slov azyl. Mladík ale zamířil do Česka. Žije v jednom větším městě, v zemi má bankovní účet a dál nerušeně provozuje své aktivity.

Obvinění popírá. Neměl prý podrobné informace

„Pracoval jsem pro několik evropských vládních agentur, včetně střední a hlavně východní Evropy. Pro české úřady jsem nikdy nepracoval. Pobyt v Česku mi ale výrazně pomohl v cestování po regionu. Hlavně jsem dělal na obraně proti kybernetickým útokům. Prodávali jsme zájemcům taky informace a přístupy k mezerám v zabezpečení některých systémů. Takové věci se pochopitelně dají použít třeba ke sledování osob,“ uvádí Dylan Wheeler, podle něhož jsou jedním z největších kupců americké vládní agentury.

Pro ně ani pro britské zpravodajské služby prý ale nikdy nepracoval. Hackerovi subtilní postavy bylo teprve 17 let, když se podle australských vyšetřovatelů stal součástí masivního kybernetického útoku na počítače americké armády a společnosti Microsoft.

Dylan totiž provozoval servery, z nichž skupina amerických a kanadských hackerů operovala. Čtyři z nich jsou za mřížemi a k činu se přiznali. Čechoaustralan tvrdí, že o drtivé většině jejich aktivit nevěděl:

„Vím, že došlo k několika věcem, které se nejspíš stát neměly. Neměl jsem o nich podrobné informace, a tak jsem na ně nemohl nikoho upozornit, ani jsem nevěděl, jak tohle počínání zastavit.“

„Byl jsem členem skupiny lidí, která z mých serverů prováděla bezpečnostní audity několika společností. Tyto firmy o útocích věděly a měly o nich veškeré informace. Další útoky byly takříkajíc nad plán a došlo k nim bez mého vědomí. Prostě se na ten server někdo nalogoval a podnikl kybernetický útok. Dával jsem uživatelům svých serverů úplnou volnost,“ vzpomíná Dylan.

„Microsoft nás kontaktoval, abychom provedli bezpečnostní audit jeho systémů a podali o tom zprávu. Problém byl ale v tom, že osoba z Microsoftu, která nás měla na starosti, nedodržela část dohody,“ říká a pokračuje:

Uprchlý hacker Dylan Wheeler | Foto: Jiří Hošek

Šlo o to, že si tenhle člověk přivlastnil naše zjištění a nepřiznal, že jde o naši práci. Hlavně ale společnost neodstranila mezery v zabezpečení, které mohly umožnit nepovolaným osobám přístup ke klientským datům, včetně adres a čísel kreditních karet. Snažili jsme se upozornit někoho výše postaveného v hierarchii Microsoftu, a uvolnili jsme kvůli tomu část důvěrných informací.“

Při hackerském útoku údajně došlo k odcizení duševního vlastnictví v hodnotě 100 až 200 milionů dolarů. Dylan Wheeler to považuje za absurdní a nechápe, jak se zrovna k této sumě dospělo.

Myslí si, že se mu australské úřady mstí. Nejlépe to podle něj vystihuje skutečnost, že Spojené státy, na jejichž území se poškozené instituce nacházejí, proti Wheelerovi obvinění nevznesly.

„Na jaře chci spustit nový byznys, který nemá nic společného s internetovou bezpečností. Chci zažít nějaké nové dobrodružství. Prohlížím si teď nějaké byty v Tokiu, kam se možná do konce roku přestěhuju. Nechci si stanovovat dalekosáhlé plány. Teď investuju hodně peněz do nového projektu. Chci prostě jen žít příjemný život,“ upozorňuje.

Dylan Wheeler vzkazuje, že pokud by mu australská vláda zaručila spravedlivý proces, pak by se do své vlasti vrátil.

Jiří Hošek, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme