Soud otevře údajnou korupční kauzu bývalého vedení Nemocnice Na Homolce

U pražského městského soudu dnes začíná hlavní líčení v případě údajného tunelování a korupce v pražské Nemocnici Na Homolce. Obviněno je sedm lidí, mezi nimi také bývalý ředitel Vladimír Dbalý a jeho náměstek Michal Toběrný. Společně údajně zmanipulovali veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Podle obžaloby tím nemocnici připravili o nejméně 56 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obviněný bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý Dbalý

Obviněný bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý Dbalý | Foto: Filip Jandourek

„Jako první by měl státní zástupce přednést obžalobu, poté by měla předsedkyně senátu dát prostor obžalovaným, aby vypovídali. Obžalovaných je sedm, to znamená, že se nedá dopředu odhadnout, jak dlouho výslechy potrvají. Hlavní líčení je prozatím naplánováno celkem na 21 týdnů a s přestávkami je až do konce března,“ upřesnila mluvčí soudu Markéta Puci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud začne rozplétat kauzu údajné korupce v Nemocnici Na Homolce. Obžalovaných je sedm lidí včetně bývalého ředitele Vladimíra Dbalého

Dbalému a jeho někdejší náměstkovi Toběrnému hrozí až 12 let vězení, ostatním pak osmiletý trest.

Dbalý, který si údajně podvodným jednáním přišel nejméně na 27 milionů korun, strávil deset měsíců ve vazbě. Loni v dubnu byl propuštěn na kauci.

„Obžaloba je velice obsáhlá. Jenom výrok čítá 13 stran, to znamená, že čtení zabere několik desítek minut. Konkrétně Vladimír Dbalý čelí obžalobě ze čtyř trestných činů, a to přijímání úplatku, porušování povinnosti při správě cizího majetku, legalizace výnosu z trestné činnosti a zločin sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky,“ přiblížila Puci.

Mezi důkazy by mohl být i deník

Jedním z hlavních důkazů by mohl být i Dbalého deník, ve kterém se údajně zmiňuje o braní úplatků i užívání drog. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to ale dopředu odmítla potvrdit:

„Určitě nechci předjímat, nechci mluvit o žádných důkazech dopředu, protože dokazování u soudu teprve započne a nebylo by to taktické. To, že jsme podali obžalobu, už svědčí o tom, že se domníváme, že máme dostatek důkazů pro svá tvrzení.“

Deník na konci roku 2014 částečně zveřejnil zpravodajský server Lidovky.cz. Sám Dbalý tvrdí, že jde o fikci, která měla sloužit jako předloha pro plánovanou knihu. Obvinění z údajné korupce odmítá.

Krátce poté ale policie navrhla obžalovat sedm lidí. „Spisový materiál se týká veřejných zakázek Nemocnice Na Homolce na digitalizaci archivu chorobopisů a na nákup Leksellova gama nože,“ potvrdil tehdy mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Soud se začal zabývat kauzou manipulace s tendry Nemocnice Na Homolce | Foto: Iveta Vávrová

Kauza Dbalý a Nemocnice na Homolce | Foto: Český rozhlas

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme