Pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení DPH by mohly být nižší

Podnikatelé, kteří pozdě podají kontrolní hlášení DPH, by mohli platit menší pokuty. Mohli by mít také více času na nápravu chyb. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO v České televizi připustil, že novela zákona o DPH není příliš kvalitní a že by se měla změnit. Novou povinnost posílat daňovým úředníkům přehled všech přijatých a vydaných faktur mají podnikatelé teprve od 1. ledna. Opozici a mnohým podnikatelům se nařízení nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podnikatel nebo živnostník, který podá kontrolní hlášení pozdě, riskuje pokutu tisíc korun. Ministr financí Andrej Babiš připustil, že sankce jsou příliš přísné, a navrhuje některé pokuty zrušit:

„Pokutu 1000 korun. Když bude kontrolní hlášení podáno pozdě, tak všechny pokuty ze zákona zaniknou. Takže nebude tam žádná pokuta.“ Zmírnit by se prý měla i desetitisícová pokuta za podání hlášení až po výzvě od úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení DPH by mohly být nižší

Předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda považuje současné sankce v zákoně za nelítostné a dokonce likvidační. „V tomto okamžiku jsme minimálně pro posunutí účinnosti,“ upozorňuje.

Sankce vadí i Asociaci malých a středních podniků a živnostníků, která se už dříve silně ohradila proti pokutám i proti velmi krátkým lhůtám, které mají podnikatelé na nápravu chyb.

Podle jejího předsedy Karla Havlíčka je nutné dořešit, aby úřady mohly několik prvních měsíců prominout sankce za méně závažné chyby.

„Je třeba lhůty změnit, což vypadá, že se skutečně změní. A nebudou to jenom lhůty, ale i výše sankcí a možná i do určité míry jejich komplikovanost,“ uvažuje.

Zákon kritizuje také opozice. Podle předsedy ODS Petra Fialy má stát jiné možnosti, jak daně lépe vybírat. TOP 09 zase normě vytýkala nevyváženou pozici státu a podnikatelů. Komunisté s novinkou v principu souhlasí, ministerstvo financí ji podle nich ale špatně připravilo.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme