Španělská princezna opět stanula před soudem kvůli obvinění z daňových podvodů

Infantka Cristina, sestra španělského krále Felipeho VI., dnes opět stanula před soudem. Ve městě Palma de Mallorca začal proces v takzvané kauze Nóos. Princezna čelí obvinění z daňových podvodů, kterých se údajně dopustila společně se svým manželem, bývalým španělským reprezentantem v házené. Hrozí jí až 8 let vězení. Žádný z členů španělské královské rodiny se od obnovení monarchie v roce 1975 nikdy do takové situace nedostal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K soudu se španělská princezna Cristina dostavila spolu s manželem Iňakim Urdangarinem

K soudu se španělská princezna Cristina dostavila spolu s manželem Iňakim Urdangarinem | Zdroj: Reuters

Španělská princezna Cristina se dnes dostavila k soudu spolu s manželem Iňakim Urdangarinem. Během prvních dnů procesu pravděpodobně vypovídat nebudou. V první fázi procesu má tříčlenný tribunál rozhodnout, jestli bude sestra španělského krále nadále vyslýchána.

Obhájce princezny hned na začátku požádal soud, aby uplatnil precedent, který umožní klientku zprostit obvinění. Podle španělského práva může být v případě Cristiny použit předchozí rozsudek Nejvyššího soudu, na jehož základě bylo v roce 2007 v jiné kauze zastaveno stíhání ředitele španělské banky Santander Emilia Botína.

Obvinění proti Botínovi tehdy nevznesl státní zástupce, ale organizace. Stejně jako v případě princezny.

K požadavku obhájkyně se připojil také protikorupční prokurátor Pedro Horrach. "Není možné, aby Manos Limpias suplovala vůli poškozených," prohlásil Horach s odkazem na to, že poškozený byl stát. A ten podle něj navrhuje zastavení stíhání princezny Cristiny.

Manželovi hrozí až 19 let vězení

Zatímco Cristina zřejmě nakonec souzena nebude, její manžel ano. Prokurátor viní Urdangarína ze zpronevěry, manipulací s veřejnými zakázkami, falšování veřejných a obchodních listin, praní špinavých peněz a podvodů. Navrhuje mu trest 19 a půl roku ve vězení.

Očekává se, že proces potrvá asi půl roku. Obvinění v kauze Nóos čelí celkem 18 lidí. Vypovídat před soudem by mělo asi 363 svědků.

Infantce hrozí za daňové úniky v kauze Nóos až 8 let vězení | Foto: Reuters

Kromě princezny a jejího manžela jsou do kauzy zapleteni také regionální politici z Valencie a Baleárských ostrovů.

Španělská justice viní Iňakiho Urdangarina z toho, že využíval společenské postavení vévody z Palmy k nezákonnému obohacování. Coby spoluředitel nadace Instituto Nóos měl od institucí státní správy žádat peníze na propagaci a pořádání nejrůznějších sportovních akcí v Katalánsku. Na kontrakty si najímal spřátelené firmy. Příjmy poté přesouval do fiktivní společnosti Aizoon, kterou vlastnil spolu s manželkou. Celkem měl zpronevěřit 6 milionů eur, v přepočtu něco přes 160 milionů korun.

Cristina prý o aktivitách manžela nevěděla. Uvedla to během své šestihodinové výpovědi před vyšetřujícím soudcem v únoru 2014.

Kauza je ve Španělsku ostře sledovaná, záznam ze soudní síně přenáší televize | Foto: Reuters

Felipe VI. loni své sestře kvůli vyšetřování odebral titul vévodkyně z Palmy. Ten Cristině Bourbonské udělil v roce 1997 otec, bývalý král Juan Carlos I., u příležitosti jejího sňatku. Titul vévodkyně nepřinášel Cristině kromě prestiže žádné výhody. Cristina se s manželem nerozvedla. Již několik let žijí se svými čtyřmi potomky ve švýcarské Ženevě.

ČRo, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme