Pyrotechnici zahajují plošný průzkum vybuchlého muničního areálu ve Vrběticích

Pyrotechnici dnes začínají čistit zbrojní areál ve Vrběticích na Zlínsku. Stále tam jsou plochy zamořené zbytky munice po dvou explozích v roce 2014. Specialisté musí prozkoumat terén až do hloubky padesáti centimetrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci vyjíždějí na kontrolu okolí vrbětického areálu

Vojáci vyjíždějí na kontrolu okolí vrbětického areálu | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

O plošném pyrotechnickém průzkumu areálu do hloubky půl metru rozhodla odborná komise. „Je to dáno v podstatě charakterem munice, která zde vybuchla, a tím, v jaké hloubce tato munice byla nalezena,“ řekl Českému rozhlasu ředitel zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček.

Plochy zamořené zbytky munice bude čistit asi pět policejních a 30 armádních pyrotechniků. Podle krajského policejního šéfa by je na místě nemělo nic překvapit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V muničním areálu ve Vrběticích začíná plošný pyrotechnický průzkum. Mluvil o tom šéf zlínského ředitelství policie Jaromír Tkadleček

„Víme, co budeme hledat, protože existuje seznam materiálu, který byl uložen ať už ve vybuchlém skladu číslo 12 nebo 16, takže víme, co hledáme. A taky víme, co už jsme našli – těch nálezů tam bylo k dnešnímu dni kolem 700. Z toho víc jak 20 procent bylo životu nebezpečných,“ uvedl Tkadleček.

Nalezenou munici pyrotechnici vyhodnotí podle nebezpečnosti a rozhodnou, jak se s ní dál naloží.

„To znamená, že buď se s tou municí může manipulovat a je bezpečná pro převoz, nebo je natolik nebezpečná, že by se za určitých podmínek s ní už nedalo manipulovat a došlo by k jejímu zničení na místě. A nebo za určitých podmínek je ta munice laicky řečeno někde na půl, snesla by nějakou drobnou manipulaci a mohla by být zničena v pyrotechnické jámě přímo v areálu,“ přiblížil policejní ředitel.

Muniční sklady ve Vrběticích vybuchly v říjnu a v prosinci 2014, při první explozi zahynuli dva lidé. Odvoz výbušnin z areálu skončil loni 23. prosince. Část munice byla převezena do armádních skladů v Květné na Svitavsku a další zbrojní materiál si převzaly firmy, které ho ve Vrběticích skladovaly.

Kauza muniční sklad Vrbětice | Foto: Český rozhlas

mta, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme