Co se hraje v Tel Avivu a Jeruzalémě

11. leden 2016

Izrael patří k hudebně nejpestřejším zemím světa, což každoročně potvrzují showcasové festivaly určené pro zahraniční novináře i festivalové organizátory. Těch probíhá v Izraeli hned několik. Reportáž z přehlídky věnované jazzu a world music, která proběhla v jeruzalémském klubu Yellow Submarine a v telavivském sále Barby, jsme odvysílali v Čajovně.

To, že Izrael je unikátním tavícím kotlíkem stylů ze všech stran, potvrzuje skupina Yemen Blues, čerpající z tradice dnes už neexistujících židovských komunit v Jemenu. V klubu Yellow Submarine představila nové album Insaniya produkované Billem Laswellem, který v téže roli spolupracoval například s Rolling Stones. Zde je titulní skladba, zpívaná v jemenské arabštině.



Ředitel showcasové přehlídky Barak Weiss vysvětluje: "Řada našich jazzových hudebníků studuje v New Yorku nebo Bostonu - díky tomu třeba máme spoustu jazzových pianistů a ti by vydali na jeden samostatný festival. Při výběru se tedy orientujeme na všechny izraelské umělce, bez ohledu na to jestli právě žijí doma nebo v jiných zemích. Jistá omezení ale přece jen dodržujeme. Víme, že v Izraeli by bylo těžké nabízet kapelu, která hraje irskou hudbu - i když by ji třeba hrála skvěle. Snažíme se hodně prezentovat ženy," - což potvrdilo čistě ženské pěvecké trio The Hazelnuts, zaměřené na retrospektivní repertoár swingové éry.



Na koncertech jste mohli vidět nástroje z Evropy, Asie i Afriky. Skupina Jali Ensemble se například inspiruje hudbou Mali i dalších západoafrických zemí - a ve výbavě má vedle kytary i africké loutny. Celé album si můžete poslechnout na serveru Bandcamp.com zde.

Dnešní obyvatelstvo Izraele vytvářejí přistěhovalci z Evropy, Ruska, Maroka, Etiopie, Jemenu, Egypta, Iráku i Iránu, a v jejich hudbě jsou díky tomu zřetelné prvky, které si Evropan obvykle spojuje spíš s muslimským světem. Což skvěle ilustrovala sestava Diwan Saz, se dvěma navzájem kontrastujícími zpěváky: tím mladším je Muhammad Gadir, patnáctiletý arabský beduínský klučina (na videu je ještě jako třináctiletý) s neuvěřitelně přesnou intonací i energickým projevem, tím starším je David Menachem, seriózně vyhlížející, ale renesančně uvažující muž, který je druhým povoláním židovský rabín. Vše nasvědčuje tomu, že skupinu uvidíme v červnu v Praze na letošním Respect Festivalu.

Spustit audio