Blíží se zvýšení rychlostí na některých úsecích silnic. Podle dopravní policie jde o logický vývoj

11. leden 2016

Během několika týdnů bude možné na některých úsecích silnic jezdit rychleji. Konkrétně jde třeba o dva úseky na silnici I/13 a o jeden úsek na silnici I/7. Změna čeká také současnou silnici mezi Teplicemi a Ústím nad Labem.

Řidiči budou moci jezdit až 110 v úseku Teplice Bílina a Bílina Most v případě silnice I/13, a také v úseku Chomutov - Křimov na silnici I/7. Zbývá doladit administrativní záležitosti.

„Podle toho, jak se k jednotlivým částem policie vyjadřuje, tak budeme vydávat rozhodnutí, aby mohlo ŘSD ty silnice osadit dopravní značením a řidiči budou moci silnice využívat jako silnice pro motorová vozidla a budou tam moci jezdit 110km/h,“ říká vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Trasu mezi Teplicemi a Bílinou by tak řidiči v ideálních podmínkách a provozu, ujeli zhruba o minutu a půl rychleji než při rychlosti 90km/h.

Zvýšení rychlosti na některých úsecích silnic je logické. Reaguje na současnou potřebu a situaci

„Každou věc je potřeba posuzovat v konkrétní situaci, ve které vznikla a vývojem doby se reaguje na tuto situaci,“ vysvětluje velitel ústecké krajské dopravní policie Jiří Ušák. Podle něj se od dob, kdy se rychlostní limity stanovily, výrazně změnil vozový park i intenzita dopravy a jde tak podle něj o logický vývoj.

„Kdybychom tam cíleně postavili měřič, tak zjistíme, že velké procento řidičů tam tak jezdí, že to je trend doby a myslím, že to je správné řešení… Jestli bylo opravdu správné, to nám řekne až čas,“ doplňuje velitel krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Řidiči musí ale stále ještě na zvýšení rychlosti počkat do doby, než budou úseky osazeny novým značením. I přesto bude v úsecích nutná opatrnost a na některých místech je možné i nadále očekávat omezení rychlosti.

„Je logika v tom, že to jsou čtyřpruhy, je to oddělené, ale pozor na to, že na některých místech jsou krátké odbočovací a připojovací pruhy. Navíc mezi Teplicemi a Bílinou jsou i zastávky a je nutné dávat pozor na to, když vyjíždí autobus ze zastávky,“ vysvětluje Jan Pechout z BESIP.

Změna se týká také silnice R63 mezi Teplicemi a Ústí

„Ona bude nově označována jako silnice pro motorová vozidla,“ dodává vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Nejvyšší povolená rychlost se ale nemění - zůstává na 130 km/h. 130 bude možné jezdit také na dosavadní rychlostní silnici R7 mezi Bítozevsí na Lounsku a Spořicemi na Chomutovsku. Zmíněný úsek je totiž převedený do kategorie dálnic. Podobně jako úsek mezi Lubencem na Kounsku a Bošovem na nově označené komunikaci D6 z Karlových Varů do Prahy.

autor: bach
Spustit audio