Mírná nadváha je lepší než vyrýsované tělo s pekáčem buchet, připomíná výživový specialista Petr Havlíček

12. leden 2016

Do rozhovoru s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem se moderátor Jan Pokorný pustil s chutí, byť opatrnou. Pokud si dáváte novoroční předsevzetí a chcete zhubnout, Petr Havlíček vám sice drží palce, ale na předsevzetí nedá, protože životní změny by podle jeho slov měly plynout spíš z hluboké rozvahy.

Jako dítě byl prý Petr Havlíček malý a oplácaný. „To mi vydrželo do puberty,“ popisuje známý výživový specialista, který se tehdy dal na kulturistiku. A když s ní skončil, uvědomil si, že by se do posilovny už raději nikdy nevrátil. „Všechno to přišlo s myšlenkou, že když změním postavu, můj život se někam posune, ale hubnutím myšlení nezměníte,“ zamýšlí se.

Mnozí si dávají novoroční předsevzetí s tím, že zhubnou nebo začnou cvičit. „Jsou to takové hysterické výkřiky a člověk nic nedodrží,“ domnívá se Petr Havlíček. Zásadní rozhodnutí by měla podle něj plynout z hluboké rozvahy a zjištění toho, co dotyčný skutečně chce.

Pokud chcete zhubnout jen kvůli okolí, nepodaří se vám to, míní. Hlavní motivace k hubnutí by měla vést přes úvahy o životě jako takovém.

Čtěte také


Proč by měl být člověk štíhlý?
„Pohybujeme se ve světě uměle vytvořených vzorů,“ zamýšlí se Petr Havlíček a dodává: „Znám spoustu lidí s mírnou nadváhou, kteří jsou aktivní a spokojení. Něco jiného je obezita, která ohrožuje zdraví, ale velmi mírná nadváha je o něco prospěšnější než vyrýsované tělo a pekáč buchet.“

„To, jak žijeme, ovlivňujeme stravováním. A jezením přes míru si často něco kompenzujeme,“ upozorňuje. Nevhodné stravování je tedy podle něj důsledkem nespokojenosti člověka se životem.

Proto Petr Havlíček nedoporučuje krátkodobé diety. Jednodenní hladovky však neodmítá. „Hladovka nikoho nepoškodí, pokud ji neaplikujete jednou za dva dny. Otázkou je, co od toho člověk očekává,“ připomíná. Pokud máte před sebou náročný den, raději tedy nehladovějte.

Čtěte také

Pozor byste si měli dávat i na alkohol. U někoho totiž může mít negativní vliv na hubnutí, u jiného však jen minimální. „Je to souhrn více faktorů a vnitřního vybavení,“ popisuje Petr Havlíček v rozhovoru Hosta Radiožurnálu.

Petr Havlíček, výživový poradce

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: als , šše
Spustit audio