Chytrá domácnost, která sama hlídá klimatizaci i bezpečnost. To je IoT

11. leden 2016
Trendy

Ideální pracoviště nebo domácnost, která myslí za vás. V době vysokých technologií a internetu je to dostupná realita. Jmenuje se IoT, v překladu internet věcí.

IoT, to je internet i síťování, ale především zužitkování dat, která kolem nás protečou, ve spojení s vysokými technologiemi, které bez propojení s internetem „jedou“ jen na půl kapacity. Robert Havránek má v pražském sídle společnosti Microsoft na starosti oblast aplikačních platforem. „Sbíráme data z různých zdrojů, senzorů, aplikací. Tady to vizualizujeme,“ ukazuje na obrovský displej.

Prostorový monitor, tedy celá monitorovací UHD stěna, má velikost asi 3 krát 4 metry. Složená je ze 16 LCD obrazovek, na které je možné přeskupovat čtyři prezentované a sledované obsahy najednou. „Sledujeme například průměrnou hodnotu hluku v jednotlivých zónách. Sledujeme průměrnou rychlost, jak lidé proudí skrz zónu a vyhodnotíme nejvíce využívané zóny. Takže za poslední měsíc je nejvíce využívanou zónou kavárna.“

UHD stěna nese jméno podle sady integrovaných cloudových služeb, které Microsoft nabízí v konceptu IoT, tedy internetu věcí. Může být napojený přímo na přístroje a zařízení, třeba chladničku, tablet, ale i na čidla. IoT se uplatňuje nejen v komerční oblasti, ale i v domácnostech, známé jako chytrý dům nebo byt.

Fungování takto aplikovaného internetu věcí vysvětluje Filip Rezek ze společnosti Haidy. „Chytrý dům není o tom, že mám doma tisíc displejů, ale o tom, že dokáže fungovat v mé nepřítomnosti i přítomnosti. Když jsem doma, nemusím otáčet radiátory, aby začaly topit, pouštět klimatizaci, stahovat žaluzie. Dům by měl fungovat automaticky s jednoduchým ovládáním v jednom systému. Záleží na tom, jak si ho naprogramuji.“

Jeden z displejů ve stěnách u tříd

Díky IoT můžeme optimalizovat energetickou náročnost pracoviště i chod v plném provozu, popisuje Robert Havránek z Microsoftu. „Abychom byli schopni data z různých senzorů zpracovat a v reálném čase zobrazit, za tím stojí cloudová služba. Umožní dostat data do senzoru a během pár sekund vidět, co říkají.“ Obdobně lze sledovat provoz výtahů a podle dat, která prostřednictvím cloudu ze systému přicházejí lze načasovat revizi, nebo opravu tak, aby nebyla příliš brzy nebo příliš pozdě.

K monitorování prostoru se používají senzory s vysokou rozlišovací schopností, které se osazují do herních konzolí. Jde známý Kineckt, který zpříma a v ideálních podmínkách rozpozná tvář a dokonce i věk. Tato funkce je dobrá k analýze zákazníků podle věku. Senzor si pamatuje tvář také k otevírání dveří bez klíče nebo naopak identifikuje zločince nebo teoristy.

Takto vybavenou domácnost by si přál každý, ale ne každý na takový standard finančně dosáhne. Ceny nových špičkových technologií jsou jednou z překážek rychlejšího rozšíření IoT.

autoři: dst , sch
Spustit audio