Na východě Čech chybí zdravotníci a technici, kraje pomohou hledat odborníky na Ukrajině

Technické profese, ale také zdravotníci - to jsou odborníci, kteří nejvíc chybí na trhu práce v Královéhradeckém kraji. Hejtmanství chce proto pomoci firmám při náboru těchto pracovníků na Ukrajině. Plánuje proto spolupráci s Pardubickým krajem. Společně by mohli zřídit v Užhorodu kontaktní místo pro Ukrajince, kteří by chtěli pracovat na východě Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařství

Lékařství | Foto: Fotobanka Pixabay

Kontaktní kancelář pro nábor ukrajinských pracovníků ve statisícovém Užhorodu plánuje už od minulého roku Pardubický kraj. Tamní hejtmanství se už loni na spolupráci předběžně dohodlo se samosprávou západní Ukrajiny.

Situaci ale zkomplikovaly volby. „Vzhledem ke změně ve vedení Zakarpatské oblastní rady po podzimních volbách plánujeme v prvním čtvrtletí tohoto roku osobní setkání s novým vedením, abychom se ujistili, že zájem z ukrajinské strany i nadále trvá,“ vysvětluje za Pardubický kraj Dominik Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na trhu práce v Královéhradeckém kraji chybí zdravotníci a technici. Hejtmanství pomůže hledat odborníky v Užhorodu. Více od Jiřího Fremutha

Královéhradecký kraj by se chtěl k pardubickému připojit, říká náměstek hejtmana Otakar Ruml z KSČM:

„Nejdříve musíme s Pardubickým krajem jednat a uvidíme. Buď se k nim jako partneři připojíme nebo budeme muset hledat podobnou aktivitu sami. Myslím si ale, že ve dvou se to lépe táhne.“

Hledat pracovníky v zahraničí je logický krok i podle ředitele úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka. Ukrajina má k nám podle něj blízko kulturně i jazykově.

„Určitě k nám mají mnohem blíž než Syřani, o kterých se hovoří jako o potenciální pracovní síle. Tam si to moc představit nedokážu. Pokud by byly přijaty nějaké kroky, které by usnadnily možnost Ukrajinců hledat u nás práci a získávat pobytová a pracovní povolení, tak bychom to uvítali,“ říká Horák.

Problém s neuznaným vzděláním

V regionu chybí stovky techniků různého stupně vzdělání, ale také zdravotníci. Nábor kvalifikovaných sil by ale mohlo komplikovat to, že Evropská unie automaticky neuznává vzdělání získané na Ukrajině.

„Takže musí probíhat nějaký individuální proces, uznání vzdělání. Čím je profese kvalifikovanější, tím je proces náročnější,“ uvádí Horák.

Vedení Královéhradeckého kraje už věc konzultovalo i s odbory a zaměstnavateli. Nápad se líbí třeba šéfovi náchodské firmy ATAS elektromotory Otto Daňkovi:

„Zatím bohužel nejsou vytvořeny podmínky natolik, aby se urychlilo pracovní vízum a povolení k pobytu. Myslím si, že by na tom měla vláda zapracovat.“

Otto Daněk dodává, že růst českého průmyslu brzdí právě nedostatek techniků - podle jeho odhadu jich v kraji chybí stovky.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme