Venezuelská opozice chce odvolat prezidenta Madura

Venezuelská opozice ovládla poprvé od roku 1999 parlament. Drtivou většinou vyhrála prosincové volby a minulý týden se zvolení poslanci ujali funkce. Teď chce opozice do půl roku odvolat socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

O aktuálním dění v zemi informuje agentura AFP. Madurovi socialisté se ale nevzdávají. Reagovali výměnou některých ministrů vlády. Podle analytiků panuje v zemi výbušná atmosféra a mohly by vypuknout nepokoje.

Prvním krokem poslanců bývalé opozice po složení přísahy bylo odstranění všech portrétů zesnulého exprezidenta Huga Cháveze z budovy parlamentu.

Pak zákonodárci nechali složit přísahu i tři protivládní poslance, kterým výkon funkce zakázal z Madurova popudu soud. S touto trojicí má bývalá opozice dvoutřetinovou „supervětšinu“, která jí umožňuje Madura sesadit ústavními prostředky.

Čtěte také

Nový předseda parlamentu Henry Ramos Allup prohlásil, že opozice do šesti měsíců navrhne „ústavní změnu vlády“. Kabinet varoval, že ji bude žalovat za pohrdání soudem. Podle prezidenta Madura se „revoluce ocitla v nové fázi“ a „parlament ovládla buržoazie“, a jeho nová vláda proto „změní politické nástroje“.

Podle venezuelských zákonů může opozice s dvoutřetinovou většinou přijmout opatření, která by vedla k Madurovu odchodu z funkce ještě před skončením jeho mandátu. Ten mu vyprší až v roce 2019. Není však jisté, že se to podaří.

Vládní tábor upozornil, že všechna rozhodnutí zákonodárného sboru přijatá za přítomnosti tří soudem odvolaných poslanců budou neplatná. Madurovi stoupenci jsou odhodláni parlament „ochromit“. AFP ale upozorňuje, že i bez tří sporných poslanců by měla opozice třípětinovou většinu, s kterou může odvolávat alespoň ministry.

Čtěte také

Jedním z prvních kroků, které chce opozice udělat, má být amnestie pro zhruba 75 politických vězňů. Prezident Maduro prohlásil, že ji bude vetovat. Podle oslovených expertů zřejmě situace povede k vážnému společenskému konfliktu a tlaku na změnu systému.

Obyvatelům Venezuely, která se zmítá v hluboké hospodářské krizi, tak k rostoucí inflaci a nedostatku základních potravin a životních potřeb v obchodech přibude ještě nejistota vyvolaná politickými spory, uzavírá AFP.

autor: gzb
Spustit audio