Zaorálek: Útoky na ženy v Německu potvrzují potřebu lepší kontroly hranic EU

Evropská unie musí kvůli uprchlické krizi lépe zabezpečit svoje vnější hranice. V Praze se na tom dnes shodli šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jednal v Praze s šéfkou diplomacie EU Federikou Mogheriniovou

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jednal v Praze s šéfkou diplomacie EU Federikou Mogheriniovou | Zdroj: ČTK

Český ministr zahraničí podporuje vybudování společné evropské pohraniční stráže, které nedávno navrhla Evropská komise.

„Ochrana vnějších hranice je tak zásadní, že my si dovedeme představit, že to je ta oblast, ve které by Evropská unie měla být schopna se dohodnout na tom, že to je něco, co jsme schopni dělat společně,“ uvedl Lubomír Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavně o řešení uprchlické krize jednala v Praze šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Jednání sledoval Filip Nerad

Potřebu lépe kontrolovat to, kdo do Evropské unie přichází, potvrdily podle ministra Zaorálka i silvestrovské útoky na ženy v Německu a v dalších zemích.

„Při velké kumulaci lidí odjinud z ciziny tohle bylo něco, co se pravděpodobně dalo čekat, a pro mě je to jenom další podnět k tomu, abychom se zabývali tím, že proces příchodu migrantů do Evropy musíme učinit transparentní a musíme být schopní garantovat, že to, co se děje na území členských států, jsme schopni zvládnout,“ řekl český ministr zahraničí.

Podle šéfky unijní diplomacie Mogheriniové potřebuje Evropa ke zvládnutí uprchlické krize i dalších velkých výzev dneška především jednotu. Ocenila přitom Českou republiku, že k jednotnému postupu Evropské unie přispívá.

Reálnost hrozby pro ČR - teroristé, uprchlíci, migranti | Foto: ČTK

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme