Indonésii i Japonsko zasáhlo zemětřesení, tsunami podle úřadů nehrozí

Zemětřesení o síle téměř 7 stupňů zasáhlo indonéské souostroví Moluky. Zhruba půl hodiny poté zasáhly o něco slabší otřesy i oblast oceánu západně od japonského ostrova Hokkaidó. Ani v jednom z případů nehrozí podle úřadů vlna tsunami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlna tsunami poničila i schodiště vedoucí ke svatyni. Až nahoru naštěstí nedosáhla

Vlna tsunami poničila i schodiště vedoucí ke svatyni. Až nahoru naštěstí nedosáhla | Foto: Robert Mikoláš

Podle agentury Americké geologické služby se epicentrum zemětřesení o síle asi 6,4 stupně, které zasáhlo severovýchodní Indonésii v oblasti Moluckých ostrovů, nacházelo v hloubce 102 kilometrů.

Zemětřesení o síle 6,1 stupně, které zasáhlo západní pobřeží japonského ostrova Hokkaidó, bylo hlášeno dnes krátce po 18 hodině (SEČ). Epicentrum mělo v oceánu v hloubce 236 kilometrů. Informace o případných škodách zatím nejsou k dispozici.

Japonsko patří mezi seizmicky nejaktivnější státy světa. V březnu 2011 zasáhlo stát mohutné zemětřesení, na západní pobřeží Japonska udeřila až 40 metrů vysoká vlna tsunami, která smetla vše, co jí stálo v cestě. Vyžádala si přes 15 tisíc obětí a způsobila katastrofu v jaderné elektrárně Fukušima.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme