Vrchní soud zřejmě vynese rozsudek ve sporu o legální využívání databáze DNA

Vrchní soud v Praze rozhodne, jestli policie odebírala nezákonně DNA. Do letitého sporu s ministerstvem vnitra se pustil Jan Pivoda, který žádá o vymazání svého genetického profilu z Národního registru DNA. Do databáze se dostal v době, kdy ho odsoudili za daňový podvod a policejní prezident nařídil plošný odběr DNA všech vězňů. Pivoda to považuje za nezákonné a městský soud už mu dal za pravdu. Rozsudek vrchního soudu bude pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nikdy nemá člověk jistotu, že to nebude zneužité,“ říká účetní Jiří Pivoda, který si za krácení daně odseděl pět let a spor o vymazání profilu DNA začal už za mřížemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do databáze se Jan Pivoda dostal v době, kdy ho odsoudili za daňový podvod a policejní prezident nařídil plošný odběr DNA všech vězňů. Považuje to za nezákonné a městský soud už mu dal za pravdu

DNA mu odebrali stejně jako ostatním vězňům při akci, kterou nařídil policejní prezident. Bez opory v zákoně je podle Pivody ilegální.

„Žalob bylo už několik a já jsem se dostal v této věci ve sporu s ministerstvem vnitra nejdál," uvádí Pivoda.

Národní registr DNA spravuje Kriminalistický ústav. Jeho mluvčí Petra Srnková připomíná, že DNA je pouze jeden z důkazů a databáze je dostatečně zajištěná před zneužitím.

„Národní databáze má velký význam hlavně v časném odhalení pachatelů trestné činnosti, ať už se týká recidivy nebo sériové trestné činnosti,“ popisuje Srnková.

Rozhodnutí soudu bude mít zcela zásadní dopad na práci kriminalistů, říká forenzní genetik Daniel Vaněk, který dříve pracoval v Kriminalistickém ústavu a databázi spoluvytvářel.

„Jestliže padne pravomocný rozsudek, že je databáze nezákonná, spustí se lavina žalob. V tu chvíli všechny důkazy, které byly ve shodě s databází, budou protizákonně zajištěné,“ vysvětluje Vaněk.

Podle něj by stačilo, aby databázi upravil zákon. Mluvčí ministerstva vnitra už dříve Českému rozhlasu řekl, že registr DNA je provozován na stejném právním základě jako třeba otisky prstů, které žádný soud nikdy nezpochybnil. V databázi DNA je v současnosti 201 tisíc profilů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme