Kontejnery připomínají lesní školku po tornádu. Lidé se zbavují vánočních stromků

12. leden 2016

Ještě před pár dny jsme propadali jejich kouzlu, teď už ale leží ladem na ulicích a nikdo si jich nevšímá. Místa u popelnic jsou plná jedlí, smrků a borovic, a ve velkém se vánočních stromků zbavují i obyvatelé Pardubic.

A protože Tři Králové jsou už za námi, do terénu vyrážejí kvůli těmto skládkám popeláři.

Svozové čety už v pondělí ráno vyrazily třeba na Dubinu a do městské části na Drážce, redaktor Ondřej Wolf v této ulici napočítal hned pět skládek. Stromky ale byly většinou bez ozdob, bez okras, tak jak to má být a pracovníci služeb města je hned po příjezdu naložili do popelářského vozidla a jeli dál. Mnozí lidé ale symboly vánoc mají pořád doma a k popelnicím je vyhodí později.

Kam se stromky a kam ne

Platí, že stromky mohou lidé vyhazovat pouze tam, kde jsou kontejnery. To je výhoda sídlišť. Trošku v nevýhodě jsou ale lidé z rodinných domů, kteří takové stání v blízkosti bydliště nemají a nesmějí očekávat, že popeláři budou svážet stromky od každé jedné popelnice. Měli proto vyhledat nejbližší kontejnerové stání anebo odvézt stromek do nejbližšího sběrného dvora. Ne ale do separačního dvora v Lonkově ulici, tam stromky nepřijímají.

Kde končí cesta vánočních stromů?

Na skládce rozhodně ne. Každoročně lidé v Pardubicích vyhodí až 30 tun vánočních stromků a ty se v podobě bioodpadu vracejí zpátky do přírody. Technické služby je odvážejí do kompostárny v Dražkovicích, kde se z nich dělá štěpka a následně kompost a ten se pak využívá při údržbě městské zeleně.

Svozy stromků každoročně trvají až do poloviny února, ale zbavit se stromku mohou lidé i potom, stačí ho odnést na kontejnerové místo.

Vánoční stromky končí u popelnic
autor: wol
Spustit audio