Nejstaršího zubra v Židlově na Českolipsku museli utratit. Mají ale nového býka

V České republice žije jen několik stád zubra evropského. Pod Benáteckým vrchem u Milovic na Nymbursku se od konce minulého roku prohání sedm zubřích samic, které se dočkaly i hlavy stáda. Více než dvacet zubrů je také v oboře Židlov na Českolipsku, ti ale o zakladatele stáda přišli. Kvůli riziku příbuzenské plemenitby ho musely Vojenské lesy a statky utratit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubři v Židlově na Českolipsku

Zubři v Židlově na Českolipsku | Foto: Tomáš Mařas

V jednom z lesíků na Židlově odpočívá stádo zubrů. Pozorují okolí a před lidmi neutíkají.

Nejstarší samec, zakladatel stáda, musel být utracen. Teď mají šanci se pářit i mladší samci.

„Ze stáda jsme ho museli odstranit hlavně kvůli tomu, že dcery, které se po něm narodily, letos půjdou do říje, takže by docházelo k příbuzenské plemenitbě. Proto jsme museli vybrat dalšího samce, který má 4,5 roku, je schopný stádo převzít a není příbuzný s většinou samic,“ vysvětluje oborník Miloslav Zikmund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přestože se chovatelé zubrů v Židlově na Českolipsku museli zbavit nejstaršího býka, stádo se stále rozrůstá. Natáčel Tomáš Mařas

Když lesníci dovezli stádo do Židlova, tedy čtyři krávy a jednoho býka, krávy čekaly tele. Otec tohoto náhradníka pochází z Bělověžského národního parku a není příbuzný býka, který byl na Židlově původně.

Pokud se zubrům přítomnost lidí nezamlouvá, odchází. Podle Miloslava Zikmunda to tak většinou bývá.

„Teď tu máme mladého býka, který nahradil starého a trochu si dominanci vynucuje. Na základě zkušeností začínáme být trochu opatrní. Většinou odejdou, ale může se stát, že překročíte nějakou hranici a on vás prožene,“ popisuje Zikmund.

Jedenadvacetihlavé stádo se bude dělit. Představa je, že Vojenské lesy a statky budou mít ve stádu 20 až 25 kusů.

„Ostatní přírůstek budeme muset řešit. V rámci oživení chovu bychom chtěli v horizontu pěti let vyměnit část stáda, čímž by docházelo k osvěžení krve,“ uzavírá oborník.

Zubři v Židlově na Českolipsku | Foto: Tomáš Mařas

Simona Bartošová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme