České památky loni navštívilo přes pět milionů lidí, rekordy hlásí i hotely

České památky loni navštívil rekordní počet lidí. Podle Národního památkového ústavu se na hrady a zámky vydalo více než pět milionů návštěvníků. Větší nárůst klientů mají i ubytovací zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov

Český Krumlov | Foto: Lenka Ševčíková

Nejvíce vstupenek, přibližně 400 tisíc, prodali na hradě a zámku v Českém Krumlově. Druhou příčku obsadil zámek Lednice a na třetím místě je tradičně zámek Hluboká s 273 tisíci příchozími.

Lákadlem se stal i hospitál Kuks, který je po náročné rekonstrukci. Zatímco před opravou tam zamířilo přibližně 40 tisíc lidí, loni už to byl více než trojnásobek.

Obecně nejnavštěvovanější památkou České republiky je ale Pražský hrad. Pro zajímavost - celosvětové prvenství v počtu návštěvníků si drží Velká čínská zeď s deseti miliony lidí.

Němci jezdí častěji, Číňané utrácejí

Větší nárůst klientů mají i ubytovací zařízení. Jen během letní sezony přijelo a přenocovalo v Česku nejvíce hostů za poslední roky. Například do Prahy přijelo skoro o 370 tisíc turistů více a třeba Moravskoslezský kraj zaznamenal až čtvrtinový nárůst - na vyšší návštěvnosti se tam podepsalo i květnové mistrovství světa v hokeji.

Mezi takzvané jednodenní turisty patří Němci, kteří do Česka jezdí stále častěji. Více je i Číňanů, v jejich hledáčku je nejen historie, ale také nákupy. Utrácejí hlavně za luxusní zboží nebo také za české sklo. Například průměrný nákup turisty z Hongongu je zhruba 28 tisíc korun.

Přestože hlavní sezona památek skončila, mají lidé možnost navštívit některé i v zimě. Každý den lidé můžou vyrazit na prohlídku zámku Sychrov nebo do Květné zahrady v Kroměříži.

Otevřený je i hrad Rožmberk, hradní muzeum v Českém Krumlově nebo Betlém Hlinsko. Někde je provoz omezený jen na určité dny nebo hodiny. Třeba o víkendech jsou otevřené zámky Hluboká nad Vltavou, Mníšek pod Brdy a Valeč.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme