Chytrá lednice i ponožka, dietologický senzor nebo headset pro virtuální realitu. Co bude trendem roku 2016?

12. leden 2016
Trendy

Na největším veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas se letos představilo přes 3600 firem. Co se stane trendem v roce 2016?

Consumer Electronics Show, známý pod zkratkou CES, je každoročně předzvěstí toho, jakým směrem se budou v následujících měsících i letech technologie ubírat. V roce 1970 se zde představil videorekordér, o dalších 31 let později plazmová televize.

Kandidátů na technologický trend v roce 2016 je několik. Jedním z nich jsou technologie přinášející virtuální realitu, která by se měla stát dostupnější pro běžné uživatele.

„Tohle je virtuální realita nejlepší úrovně. Když si nasadíte headset na delší dobu, opravdu vás to pohltí a uvnitř virtuální reality se budete cítit skvěle,“ říká Brendan Iribe z firmy Oculus, která na letošním CESu představila finální verzi Oculus Riftu, zařízení pro virtuální realitu. „Zaměřili jsme se na ergonomii a na váhu headsetu. Dosáhli jsme opravdového zlepšení. Kvalita dosáhla spotřebitelské úrovně. Na takové kvalitě jsme pracovali několik let.“

Finální cena Oculus Riftu se pohybuje kolem 19 000 korun. Vylepšení se dočkal i headset pro virtuální realitu od firmy HTC. Nezaostala ani Sony. Ve virtuální realitě natočíte prostorové video v rozlišení 2880 × 2880 s kamerou 360Fly 4K.

„Můžete použít několik kamer a videa z nich spojit v počítači. Nebo využijete naše řešení, tedy sensor se systémem čoček, které zachytí 360 stupňů na jediný záběr. Nemusíte s kamerou hýbat ani záběry spojovat dohromady. Kamera nahrává zakřivený obraz, ale v aplikaci na mobilu se video zobrazí v normálním formátu,“ říká jeden ze členů prezentujícího týmu. Bluetooth a wi-fi umožní živé streamování videa a s google cardboard se ve videu můžete sami ocitnout.

Logo

Nositelná elektronika má na CESu své široké a pravidelné zastoupení. Mnoho produktů, jako jsou chytré hodinky, se dočkalo vylepšení. Novinkou byl dietologický senzor.

„Vytvořili jsme senzor pro sledování výživových hodnot potravin. Senzor rozpozná chemické složení čehokoli a my jej používáme pro rozpoznání tuků, proteinů a cukrů v potravinách. Přináší radu lidem, kteří musí počítat výživové hodnoty každý den, což jsou třeba lidé s chronickým onemocněním,“ dodává Remmy Bonnasse, jeden z tvůrců novinky.

Další kategorií, která se každým rokem rozrůstá, jsou technologie chytré domácnosti. Letos vynikla chytrá lednice od Samsungu.

„Family Hub lednice je revolucí mezi domácími spotřebiči. S dotykovým displejem, který má 21,5 palce, můžete zanechat poznámku nebo zveřejnit fotku, sdílet kalendář a obrázky. Na Family Hub můžete poslat zprávu z telefonu. Pomocí vašeho smartphonu se během nákupu podíváte do vaší lednice a zjistíte, co v ní chybí,“ představuje chytrou lednici viceprezident Samsungu John Herrington.

Veletrh dává prostor také tzv. Start-upům. „Vzali jsme pulsní oxymetrii, to malé červené světýlko, co vám v nemocnici bliká na prstu. Zmenšili jsme ho do dětské ponožky. Ta vás upozorní, když vaše miminko přestane dýchat. Ponožku před spaním navléknete miminku, pak ji přes bluetooth smart spojíte s vaším smartphonem nebo jiným přístrojem, který vás červeným světlem a zvukem varuje,“ představuje chytrou ponožku Jane Putnam z Owlet care.

Na největším veletrhu spotřební elektroniky toho bylo letos vidět mnoho a CES je důkazem, že hranice technologických inovací jsou nadále úspěšně pokořovány.

autoři: sch ,
Spustit audio