Tisíce Syřanů v obležených městech dostaly po měsících strádání první potraviny

OSN chce z obleženého syrského města Madája evakuovat 400 nemocných civilistů. K obyvatelům této obce obležené syrskou armádou se po třech měsících dostala humanitární pomoc. Konvoj se základními potravinami a léky dorazil i do vesnic obklíčených islamisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona aut s humanitární pomocí dorazila do západosyrského města Madája

Kolona aut s humanitární pomocí dorazila do západosyrského města Madája | Zdroj: ČTK

Situace v obléhaných městech je pro civilisty tragická. Válka nejvíce doléhá právě na ně, i proto čekali na první nákladní auta s označením UN-OSN hned u vjezdu do obce.

Pracovníci OSN také potvrdili, že v Madáje jsou těžce podvyživené děti i starší lidé. Podle jednoho ze syrských lékařů také nutně potřebuje zdravotní péči 300 až 400 lidí a že mají jejich jmenný seznam. Dodávky humanitární pomoci tak budou pokračovat, a to až do zítřka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce Syřanů v obležených městech dostaly po měsících strádání první potraviny. Situaci sleduje Robert Mikoláš

Povstalci kontrolují Madáju od loňského července. Ve městě se nachází na 600 ozbrojenců z radikálních skupin Ahrár aš-Šám a syrské Al-Kaidy, tedy Fronty an-Nusrá.

Jejich spolubojovníci zase už deset měsíců obléhají dvě šíitské obce Fúa a Kafrajá v provincii Idlíb, kde také hladoví na 20 tisíc lidí. I k nim se nyní konečně právě díky vyjednané dohodě dostává humanitární pomoc.

V této souvislosti však zuří také informační válka. Katar podporující řadu islamistických skupin v Sýrii i další země totiž tvrdí, že na vině je jednoznačně režim prezidenta Assada. Například libanonské televizi ale někteří obyvatelé Madájy řekli, že je nechávají hladovět povstalci, kteří mají jídlo především pro sebe.

Obyvatelé Madájy čekají na evakuaci z obleženého města | Foto: ČTK

Damašek se v této souvislosti také ptá, proč rebelové získávají zbraně a munici, zatímco potraviny chybí, a připomíná, že v obci třeba funguje internet. Syrský vyslanec v OSN Bašár Džaafarí pak obvinění povstalců a řady zemí odmítá.

„Zprávy o humanitární situaci v obci Madája jsou založeny na falešných informacích. Fotografie a zprávy o hladovějících jsou vymyšlené. Teroristé vykrádají humanitární pomoc od syrského Červeného kříže a OSN a pak ji uchovávají ve vlastních skladech,“ tvrdí vyslanec.

Kritická je ale prý i situace v řadě dalších syrských měst, o nichž se tolik nemluví. Například šíitské vesnice Nubl a Al-Zahra nejprve povstalci ze Syrské svobodné armády a poté radikální islamisté obléhají od července 2012. Kvůli neustálému ostřelování dostává asi 30 až 40 tisíc jejich obyvatel jídlo jen z vrtulníků, které ho shazují.

I proto je především na Rusku a Spojených státech, aby přispěly k dohodě o příměří v Sýrii. Další rozhovory zúčastněných stran začínají v Ženevě 25. ledna.

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme