Čtyři vzácné malby získal Památník národního písemnictví od dcery básníka Hořejšího

Obrazy Josefa Čapka, Jindřicha Štyrského a Toyen přibyly do sbírek Památníku národního písemnictví. Vzácné malby a řadu dalších předmětů z pozůstalosti básníka Jindřicha Hořejšího věnovala jeho dcera Jiřina Hořejší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akvizice přinesla sbírkám Památníku národního písemnictví i dílo maířky Toyen

Akvizice přinesla sbírkám Památníku národního písemnictví i dílo maířky Toyen | Zdroj: ČTK

Od Jiřiny Hořejší dostal Památník národního písemnictví hned čtyři plátna. Konkrétně jde o dva menší obrazy Josefa Čapka a dvě velké olejomalby Jindřicha Štyrského a malířky Toyen.

Obrazy majitelka pravidelně půjčovala na různé výstavy po celém světě. Když ale zrovna nikde vystavené nebyly, visely přímo v jejím pražském bytě. Přesunem do památníku se tedy dostaly i do většího bezpečí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtyři vzácné malby získal Památník národního písemnictví od dcery básníka Jindřicha Hořejšího. Podrobnosti řekl Radiožurnálu ředitel památníku Zdeněk Freisleben

„Zcela jistě tyto obrazy ve svém celku dosahují hodnoty nejméně kolem padesáti milionů. Samozřejmě musíme vycházet z toho, že každý obraz má svoji hodnotu. Například u Toyen je to velký obraz, takže hodnota by byla určitě velká,“ řekl ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben.

Jak potvrdil, vedení památníku si nové malby nechce nechávat pro sebe. Bude je i dál půjčovat na výstavy a později by se měly stát součástí stálé expozice, kterou chce otevřít v roce 2018.

Donátorka Jiřina Hořejší před dvěma obrazy Josefa Čapka, které darovala Památníku národního písemnictví | Foto: ČTK

Jiřina Hořejší se celý život věnovala dějinám umění, takže k velkorysému daru přidala i vlastní knihovnu.

Klíčová je ale pozůstalost jejího otce, slavného básníka, který například přeložil do francouzštiny Švejka tak, že se dodnes vydává. Kromě pláten z Hořejšího vlastnictví do památníku přibyly i jeho rukopisy a dokumenty, do kterých brzy budou moci nahlédnout i badatelé.

ČRo, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme