Podmořský robot, který zabíjí mořské hvězdice a chrání tak korálový útes

12. leden 2016

Pracovníci Queenslandské technologické univerzity vyvinuli speciálního podmořského robota, který pomocí jedovatých injekcí zabíjí mořské hvězdice, které ničí australský Velký bariérový útes.

Konkrétně se jedná o specifický druh mořských hvězdic, které mají přezdívku “trnová koruna” (The crown-of-thorns starfish (COTS)). Korálové útesy jsou sice ničeny i řadou jiných vlivů (jako jsou změna klimatu, znečištění oceánu, nadměrný rybolov), avšak vliv těchto hvězdic je také významný. “Trnové koruny” mají totiž samy o sobě na svědomí přes 40% úbytku korálových útesů. Někdy je možno spatřit na mořském dně až 100 tisíc těchto hvězdic na jeden čtvereční kilometr.

V minulosti se snažili likvidovat nebezpečné hvězdice potápěči. Jako metodu používali jedovaté injekce, kterými opakovaně vstřikovali jed přímo do těla hvězdic. Nicméně se ukázalo, že potápěčů se pro tuto úlohu nedostává, vzhledem k velkému počtu ohnisek, ve kterých se hvězdice v rámci Velkého bariérového útesu vyskytují.

A právě zde vstupuje na scénu speciální podmořský robot, vyvinutý pracovníky Queenslandské technologické univerzity, nazvaný COTSbot. COTSbot má na suchu hmotnost asi 30 kilogramů a vypadá jako menší žluté torpédo. Robot je vybaven kamerami, přijímačem systému GPS, pěti motory, různými senzory a dlouhým ramenem, pomocí něhož vstřikuje jedovatou náplň do těla hvězdic.

Speciální jed (zvláštní polysacharid, podobný trávící tekutině - žluči) byl pro tyto účely vyvinut na Univerzitě Jamese Cooka, rovněž v australském Queenslandu. COTSbot má na palubě více než 200 smrtelných dávek jedu a je schopen operovat pod mořem nepřetržitě po dobu 6-8 hodin. Hvězdice zpravidla hynou do 24 hodin po jediném vstřiku této jedovaté substance.

Co je ovšem nejzajímavější, robot umí hledat a identitifikovat “trnové koruny” zcela samostatně, protože je vybaven program umělé inteligence se schopnostmi učení.

Vědcům trvalo řadu měsíců, než vyvinuli příslušný software a než robota naučili pomocí mnoha obrázků správně určovat, které objekty v podmořském světě jsou jeho cílem a které ne. Robot má nyní v tomto směru účinnost vyšší než 99 procent, přičemž umí ignorovat i napodobeniny hvězdic, vyrobené na trojrozměrné tiskárně.

Flotila několika desítek těchto podmořských robotů tak může v nějakém úseku korálového útesu provést základní čistku, při níž usmrtí většinu hvězdic, přičemž lidští potápěči mohou v druhé fázi zlikvidovat jejich zbytky, které případně unikly smrtícím robotům.

Zdroje: COTSbot, Quartz, Scientific American, ABC News, Popular Science, IEEE Spectrum, Queensland university of technology, GizMag

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio