Bývalý ředitel Homolky Dbalý dokončil svou výpověď. Popřel, že by manipuloval zakázky

Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý dokončil svou výpověď v kauze údajné manipulace se zakázkami. Jeho řeč zabrala i druhý den hlavního líčení. Popřel v ní, že by jakkoli zmanipuloval zakázky na nákup gama nože nebo na tendr na digitalizaci chorobopisů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Dbalý, bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce

Vladimír Dbalý, bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Vyjádřil jsem se poměrně obsáhle a řekl jsem všechno, co jsem chtěl říct,“ prohlásil bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý.

Jeho výpověď zabrala asi 8 hodin čistého času. Několikrát zopakoval, že zabavený deník nemůže brát obžaloba vážně. Není to prý diář, ale jde o fiktivní podklady k chystané knize ze zdravotnického prostředí.

„Mám smlouvu, že jsem měl psát a odevzdat nějaké beletristické dílo. Ale nedopsal jsem ho. Pracuji na tom, abych to dílo dokončil,“ poznamenal.

„Je tam asi 40 procent věcí, které se skutečně staly, normální záznam o pracovních schůzkách. 20 procent mohou pak být věci, které se vůbec nestaly, které jsem si vymyslel. Ale nejsou nikterak závadné. Možná ten zbytek jsou fiktivní výmysly, které jsou ale samozřejmě pikantní z hlediska státního zástupce,“ dodal.

"Asi 260 stran poznámek"

Dbalý ve své výpovědi útočil i na státního zástupce Zdeňka Matulu, kterého označil mimo jiné za lháře. Ten to blíže nekomentoval.

„S tímto musí orgány činné v trestním řízení počítat. Málokterý obžalovaný je s obžalobou spokojen, to znamená, že musíme strpět i takovéto dílčí invektivy,“ poznamenal.

Matula se nechce vyjadřovat ani ke zbytku výpovědi bývalého šéfa Nemocnice Na Homolce. Podle něj je v diáři, který vyšetřovatelé objevili ve Dbalého počítači, asi 260 stran poznámek.

„Budou předloženy i další důkazy, které podle nás dokazují pravdivost toho deníku,“ doplnil Matula, který trvá na tom, že Dbalý manipuloval se zakázkami a přijímal úplatky.

Mezi další obžalované patří například někdejší Dbalého náměstek Michal Toběrný. Oběma hrozí až 12leté tresty. Celkem v kauze figuruje sedm obžalovaných. Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek. Městský soud v Praze plánuje do příštího týdne vyslechnout všechny obžalované.

Kauza Dbalý a Nemocnice na Homolce | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme