Vláda projedná novelu zákona o léčivech. Má zakázat vývoz nedostatkových léků

V Česku by už neměly chybět specializované léky. Kvůli kurzu eura a nízkým cenám léčiv na českém trhu se distributorům vyplácí nakupovat u nás a prodávat v zahraničí. V minulosti tak v lékárnách chyběly přípravky na léčbu srdečních chorob, rakoviny, některá antibiotika nebo inzulín. Připravovaná novela zákona o léčivech, kterou dnes projedná vláda, by tomu měla zabránit. Firmy budou muset vývoz vybraných léčiv hlásit dopředu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika.

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika. | Foto: Fotobanka Pixabay

Lék pro alkoholiky Antabus nebo inzulín Novomix. Přípravky, které už jednou na českém trhu chyběly, a ministerstvo muselo následně jejich vývoz zakázat. Nově by se takové případy stávat neměly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé specializované léky jsou v Česku nedostatkovým zbožím. Vláda chce kvůli tomu změnit zákon. Více od Ivety Vávrové

Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví sestaví seznam klíčových léků, které se nebudou smět bez povolení vyvážet.

„Budou to například přípravky na potlačování imunity. Týkat se to bude i antibiotik, onkologických nebo psychiatrických přípravků. Pacient je zvyklý na určitý lék a v nějakých momentech to bylo tak, že musel shánět po lékárnách,“ říká Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Distributoři, kteří by takové léky chtěli vyvézt do zahraničí, budou muset 15 dní předem žádat stát o souhlas.

Léky | Foto: Lenka Šipošová

„Návrh počítá uložit sankci až 20 milionů korun, respektive zcela zakázat činnost reexportéra, který zásadním způsobem zákon poruší,“ upozorňuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Ministr připomněl, že české léky díky cenové regulaci patří k nejlevnějším v Evropské unii. Část obchodníků využívá rozdílu v ceně a léky tak prodají v cizině dráž.

Distributoři ročně za hranice vyvezou přípravky za pět miliard korun, tedy zhruba desetinu z českého trhu. Novela, kterou dnes projedná vláda, také zjednoduší schvalování klinických studií.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme