Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem odsuzují útoky o silvestrovské noci

Po silvestrovských excesech v Kolíně nad Rýnem se snaží místní uprchlíci veřejně odsuzovat sexuální útoky. Skupinka Syřanů rozdávala u hlavního nádraží letáky, ve kterých Německu děkuje za pomoc a pro pachatele ze silvestrovské noci žádají potrestání. Druhá skupinka sedmi uprchlíků zase seděla na schodech u kolínské katedrály a držela velký papírový transparent s omluvou za přepadení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem veřejně odsuzují sexuální útoky

Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem veřejně odsuzují sexuální útoky | Foto: Pavel Polák

Na dlouhém papírovém transparentu velkými písmeny v německých národních barvách - černé, červené a zlaté - nebo spíš žluté - stojí s gramatickými chybami napsáno: ‚Omlouváme se všem ženám, omlouváme se každé dívce a ženě, které byly v Kolíně přepadeny‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po silvestrovských excesech v Kolíně nad Rýnem se snaží místní uprchlíci veřejně odsuzovat sexuální útoky. Více v reportáži Pavla Poláka

Za transparentem vykukuje jeden ze sedmi mužů - 26letý Abdessalam z Casablanky. Prý se stydí za to, že jeho krajané byli na Silvestra také mezi útočníky. On sám, jak říká, je vděčný za to, že může být v Německu.

O silvestrovské noci tu byl Abdessalam také. Když policie vyklízela náměstí, odešel. Útoky na ženy prý neviděl.

Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem veřejně odsuzují sexuální útoky | Foto: Pavel Polák

„Nemůžeme změnit, co se tady o Silvestru stalo. Jsme Arabové, ale ne všichni jsou špatní, někteří ano, ale ne všichni,“ říká lámanou angličtinou 42letý Usáma z egyptské Alexandrie.

V Německu je tři a půl měsíce. Drží svůj vlastní transparent, na kterém se píše: ‚Respektujeme německé zákony a žádáme potrestání pachatelů‘. „To, co se stalo, není dobré,“ dodává Usáma.

Napětí v Kolíně stále přetrvává. Centrum města hlídají desítky policistů

Číst článek

„Přišli jsme s nadějí a optimismem. Mám strach, že se po mnoha incidentech v uprchlických ubytovnách nebo po silvestrovských útocích tady v Kolíně změní nálada v německé společnosti vůči uprchlíkům,“ obává se Abdessalam.

Kolín ovlivnil německé veřejné mínění. Vláda kancléřky Angely Merkelové schválila další přísnější zákony vůči migrantům. Navíc šance, že by Abdessalam nebo Usáma azyl dostali, je velmi malá. Po dvou hodinách balí transparent a odcházejí. Zítra se prý vrátí.

Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem veřejně odsuzují sexuální útoky | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme