Kauza detektiva ÚOOZ, který čelí obvinění z úplatkářství, se vrací původnímu žalobci

Kauza detektiva protimafiánského útvaru a brněnského podnikatele se po měsíci a půl vrací do Prahy. Spory žalobců, kdo bude výjimečný případ korupce dozorovat, jsou tak u konce. Opět ho dostane pražský žalobce Michal Muravský, který měl vyšetřování od začátku na starosti. Policista ÚOOZ Luděk Vokál měl údajně získat od brněnského podnikatele Albina Arifoviče automobil a luxusní tašku. Samotného podnikatele pak generální inspekce obvinila z úplatkářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisy v soudní síni

Spisy v soudní síni | Foto: Zuzana Kopuletá | Zdroj: Český rozhlas

Složitý případ, jehož spis má stovky stránek a dokumentů, si měsíc a půl načítali brněnští žalobci.

Přesun z Prahy nařídila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. A to prý z důvodu, že kauza je Brnu místně příslušná. Jenže brněnským žalobcům se to nelíbilo a obrátili se proto na Nejvyšší státní zastupitelství. To jim dalo za pravdu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu elitního detektiva ÚOOZ Vokála bude opět řešit městské státní zastupitelství v Praze. Více od Zuzany Švejdové a Markéty Chaloupské

„Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství rozhodlo ve sporu o příslušnost tak, že věcně a místně příslušným k výkonu dozoru v přípravném řízení je státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze,“ říká mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Bradáčová v SMS zprávě napsala, že rozhodnutí respektuje: „Pokud NSZ dospělo k jinému právnímu názoru, pak jej beze zbytku respektujeme.“

Že by spory žalobců ovlivnily nebo zdržely vyšetřování, ale mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová odmítla:

„Podle našeho názoru vyšetřování nějak tímto postupem zbrzděno nebylo, neboť policie pracuje plynule dál.“

Přepis celé reportáže Janka Kroupy

Číst článek

Kromě korupce generální inspekce prověřuje i další linku případu. A to, že brněnský podnikatel Albin Arifovič údajně vydíral vlivné lidi. Český rozhlas totiž shromáždil svědectví několika byznysmenů, po kterých chtěl Arifovič buď přímo peníze, nebo půjčku. Tvrdil jim, že se o ně pak policie přestane zajímat nebo že sežene k jejich případu více informací.

Markéta Chaloupská, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme