EK prý Polsko zatím nezačne prověřovat kvůli novým zákonům jeho vlády

Evropská komise dnes údajně nezačne prověřovat, jestli nová polská vláda svými zákony neporušuje zásady právního státu. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený zdroj. Komise bude projednávat hlavně reformu polského Ústavního soudu. Nová vláda strany Právo a spravedlnost nahradila několik ústavních soudců sobě blízkými lidmi. Navíc soudu výrazně ztížila možnost postavit se proti zákonům, které by považoval za neústavní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf vítězné polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski

Šéf vítězné polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski | Zdroj: Reuters

Komise podle svého mluvčího Margaritise Schinase situaci v Polsku projedná, podle vysoce postaveného zdroje to ale nepovede k formálnímu zahájení procedury proti nové vládě. To požadovali kritici kabinetu strany Právo a spravedlnost.

Komise chce s polskou vládou podle zdrojů o situaci nejdřív jednat. Pokud by řízení zahájila, mohlo by v krajním případě skončit tím, že by Poláci přišli o hlasovací práva na schůzkách evropských ministrů. Polská vláda všechnu kritiku odmítá.

Na konzervativní polskou vládu se v posledních dnech valí ostrá slova z Bruselu nebo Berlína v souvislosti s kontroverzními zákony, které posilují vliv exekutivy na veřejnoprávní média či znesnadňují fungování ústavního soudu.

Novela mediálního zákona dává pravomoc jmenovat vedení a členy dozorčích rad veřejnoprávní televize a rozhlasu ministrovi státního pokladu. Až dosud přitom byla tato místa obsazována na základě veřejných konkurzů.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme