Želvu dejte na zimu do ledničky, bude jí tam nejlíp

12. leden 2016
Dobré odpoledne

Leden je čas, kdy do veterinárních ambulancí chodí lidé s vánočními dárky. V poslední době jsou moderní ježci bělobřiší nebo vakoveverky. „To je příbuzný klokana. I když nevypadá jako naše veverka, má ale stejné pohyby,“ říká jihlavský zvěrolékař Přemysl Novák z Veteriny Na Slunci. Největší problém bývá u nezkušených chovatelů s plazy.

Je důležité si uvědomit, že plazi potřebují složitější péči než morče nebo křeček. „Plazi si totiž nedokážou udržet svou teplotu těla, musíme jím s tím pomoct tím, že vybudujeme místo na vyhřívání. Ideální je mít je na stanovišti, kde je teplejší místo, dál prostor s nižší teplotou vzduchu,“ radí Přemysl Novák A pokud zvládneme navíc regulovat teplotu i na noc, zvířeti to jen prospěje.

Želvy v létě na zahradu, v zimě do ledničky

Z želv se u nás nejčastěji chovají želvy zelenavé, čtyřprsté a žlutohnědé – to jsou zvířata evropská nebo asijská. V létě budou želvy vděčné za venkovní výběh – musí tam být osluněné i zastíněné místo. A na zimu je vhodné želvu správně zazimovat – dát ji spát do chladné chodby nebo sklepa, kde nemrzne a je tam stabilní teplota. „Někteří chovatelé používají ledničku a je to správná volba – teplota tam nekolísá,“ směje se veterinář. Zvíře samozřejmě do ledničky uložíme do vystlané krabice.

Příprava na zimování je důležitá

Želvy, které jsme si teď koupili, zimovat nedáváme. Pokud chceme dát želvu přes zimu spát, musíme ji na to důkladně připravit – už od října snižovat množství krmení. Zvíře se musí vyprázdnit a dostatečně napít. Pak začneme snižovat teplotu a za dva týdny ji přestěhujeme do bedničky vystlané listovkou. Seno je sice dostupnější, ale plesniví, takže ho chovatelé ani veterináři nedoporučují. Stejně i s pilinami.

Hlávkový salát želvě? Raději ne

Želvy ocení zeleninu, v menší míře ovoce, v teplejších měsících roku listy pampelišky, jitrocel nebo jetel. Na přilepšenou můžeme dát čas od času seno, je to dobré na želví zažívání. Hlávkový salát není vhodný, protože neobsahuje správný poměr fosforu a draslíku. Mnohem lepší je čínské zelí.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio