Cena ropy by podle analytiků mohla spadnout až na 10 dolarů za barel

Někteří ekonomové při odhadování letošního vývoje hospodářství počítali s tím, že by mohla začít zdražovat ropa. Teď se ale objevují úvahy, že by její cena mohla klesnout až na deset dolarů za barel. Přitom kdysi stávala i přes sto dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa

Ropa | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ropa se na světových trzích aktuálně nakupuje za zhruba 30 dolarů za barel, což je nejméně za posledních 12 let.

Důvody propadu cen, tedy přebytek ropy na trhu, zůstávají beze změny a nic na nich nemění ani geopolitické napětí v různých regionech.

Proto teď naopak mnozí analytici stupňují své odhady, kam až mohou ceny ropy spadnout. Tipují, že na 20 dolarů za barel, ale je už hodně velkých bank, které dokonce předpokládají, že to může být až k deseti dolarům.

Velkou roli hraje neochota zemí, které ropu těží, snížit produkci. Každý chce na trhu získat alespoň nějaký díl příjmů, což se týká hlavně zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Navíc se předpokládá, že po odvolání mezinárodních sankcí proti Íránu výrazně poroste vývoz ropy z této země, a to už letos. K tomu se přidávají obavy ze zpomalování růstu druhé největší ekonomiky světa, tedy Číny, která spotřebovává výrazně méně ropy, než se předpokládalo.

Možná zlevní letenky

Levnější ropa je dobrou zprávou především pro letecké společnosti, protože palivo tvoří největší složku jejich nákladů. Můžou tak zlevnit letenky, jestli se tak stane, ale není jisté.

Aerolinky totiž mají obecně velice nízké marže, jedno až pět procent, a vzpamatovávají se z předcházejících let, kdy byla letecká doprava ve velkých potížích.

Mnohé z nich tak potřebují vydělat na další investice, zároveň ale musí čelit obrovské konkurenci především z Asie. Proto jako marketingový tah pravděpodobně v některých případech sáhnou ke zlevňování.

Pokles cen ropy způsobil další propad ruského rublu

Číst článek

Z levné ropy ale těží i rejdaři, dá se proto předpokládat další růst námořní dopravy. Dobrá zpráva je to i pro další druhy dopravy a také především pro chemický průmysl.

Těžební společnosti především ve Spojených státech už ale začínají omezovat investice, protože se jim nevyplatí za nízké ceny ropu dobývat. Negativní zpráva je to pro Rusko, jehož vývoz do zahraničí tvoří především právě ropa a plyn.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme