Rodič není odpovědný za zranění dětí, která sám nezpůsobil, rozhodl ÚS

Ústavní soud se zastal otce dětí, které před dvěma lety srazil řidič na přechodu v centru Brna. Podle předchozích verdiktů soudů měl za jejich vážná zranění nést poloviční odpovědnost, protože je dostatečně neuhlídal. Přílišný dohled však podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové může vést ke ztrátě svobody dítěte a je jen na rodičích, jaký typ výchovy zvolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Děti nemůžete vychovat k samostatnosti pomocí plně protektivní výchovy,“ řekla soudkyně.

Podle ní představovaly původní verdikty vážný zásah do ochrany soukromého a rodinného života: „Je potřeba nějakým způsobem respektovat svobodu dětí i svobodu rodiče.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodič není odpovědný za zranění dětí, která sám nezpůsobil. Rozhodnutí zdůvodnila soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková

„Dokonce jsme se zmínili o tom, že možná větší bezpečí dětem zajistí to, když budou co nejdříve samostatné, než když je budeme stále chránit,“ dodala Šimáčková.

Dívkám bylo v době nehody osm a pět a půl let, jedna z nich má trvalé následky.

Podle Městského soudu v Brně měl otec své dvě nezletilé dcery na starosti a nesl tak na jejich zranění 50procentní podíl. Při přecházení přechodu pro chodce totiž děti nedržel za ruku.

Soudce tehdy řidiče uznal vinným a rodičům dívek přiznal náhradu škody a bolestného, obě částky ale taktéž snížil na polovinu. Krajský soud poté zamítl odvolání obou rodičů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní soud se zastal otce, který podle nižších soudů nesl poloviční vinu na sražení svých dětí na přechodu. Více Štěpánka Kadlečková

Obecné soudy podle Šimáčkové své závěry dostatečně neodůvodnily. Pouze konstatovaly, že děti nebyly způsobilé se plnohodnotně účastnit silničního provozu.

„Největší problém tohoto rozhodnutí byl, že posouzení nebylo – podle našeho názoru – provedeno dostatečně pečlivě a přesvědčivě,“ uvedla.

Šofér se dnešního vyhlášení nálezu Ústavního soudu zúčastnil, s novináři však mluvit nechtěl, stejně jako jeho advokát. Rodina dnes u soudu žádného zástupce neměla.

Kauza se teď vrací k Městskému soudu v Brně, který ji částečně znovu projedná a zváží, zda o náhradě bude nadále rozhodovat trestní, anebo civilní soud.

ČRo, Simona Bartošová, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme