Generál Josef Bečvář: Rozhodující je voják, ne technika

13. leden 2016

V jakém stavu je česká armáda? Je připravena čelit současným bezpečnostním hrozbám? Jaké jsou plány zbrojení?

„V současné době nehrozí bezprostřední bezpečností ohrožení České republiky,“ odpovídá v Interview Plus náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Dle Bečváře je ale armáda v případě nutnosti a na základě rozhodnutí vlády připravena posílit policii při obraně hranic státu.

Celkově vidí Bečvář stav ozbrojených sil následovně: „Jednoznačně musíme doplnit vojáky, armádě jich chybí pět a půl tisíce. Armáda musí také přezbrojit.“ Uvádí stav 80 % naplnění (vloni byl navýšen počet vojáků o tisíc mužů). „Plný stav chceme mít v roce 2025, kdy by měla armáda dosáhnout koncepce 24 200 mužů.“

Aktivní zálohy

„Armáda používá stále techniku, která není plně kompatibilní. Máme například BVP, které je staré více než 30 let. Čekají nás velké projekty přezbrojení,“ konstatuje Bečvář.


Senátní výbor pro obranu podpořil zvýšení odměn a výhody pro členy aktivních záloh. Bečvář věří, že od 1. července bude schválena branná legislativa. „V oblasti aktivních záloh chceme nabrat občany České republiky, kteří chtějí vyjádřit sounáležitost s obranou republiky.“

Od roku 1989 neproběhlo cvičení české armády v případě mobilizační přípravy. „Chtěl bych v letošním roce administrativně procvičit část spojenou s mobilizační přípravou,“ a dodává: „Povinná vojenská služba není už momentálně žádné téma.“

Jedním z témat ovšem je, že vláda by měla ročně armádě přidávat 3 až 5 miliard navíc. „Dochází k transparentnímu užívání finančních prostředků. Momentálně tomu věnujeme maximální pozornost a mnoho projektů bylo zastaveno, protože jsme si nebyli jisti, zda byly účelné,“ komentuje investování peněz Bečvář.

Je EU Battle Group počátek evropské armády?

„Jsme schopni vyčlenit 780 vojáků pro Battle Group. Účel je nasazení při humanitárních operacích, operacích na udržení míru,“ popsal Bečvár a dodává, že je to začátek cesty k propojení armád v rámci společné evropské obrany.

Náčelník Generálního štábu AČR dále rozbírá v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem pro Český rozhlas Plus okolnosti možného vzniku společné evropské armády.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.