Evropská komise bude sledovat stav právního státu v Polsku

Evropská komise bude sledovat stav právního státu v Polsku. Po jednání komise to uvedl její místopředseda Frans Timmermans. Nová polská vláda získala pozornost Bruselu kvůli kontroverzním právním opatřením, které znesnadňují fungování ústavního soudu či posilují vliv exekutivy na veřejnoprávní média. Spuštěný formální postup může vést až k omezení hlasovacích práv Polska v EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans | Zdroj: Reuters

Evropské komisi by nová polská vláda měla vysvětlit především změny ve fungování ústavního soudu. Vláda strany Právo a spravedlnost totiž ihned po svém nástupu nahradila několik ústavních soudců sobě blízkými lidmi. Navíc soudu výrazně ztížila možnost postavit se proti zákonům, které by považoval za neústavní.

Novela mediálního zákona v Polsku zase dává pravomoc jmenovat vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu ministrovi státního pokladu. Až dosud byla tato místa obsazována na základě veřejných konkurzů.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK začala prověřovat, jestli nová polská vláda neporušuje vládu práva. Z Bruselu telefonoval zpravodaj Ondřej Houska, z Varšavy Vít Pohanka

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans připomněl, že dohled nad dodržováním vlády práva patří k hlavním úkolům EK. Po polské vládě teď proto žádá, aby změny ve fungování ústavního soudu vysvětlila.

Polsko sice už do Bruselu poslalo dopis. Ten ale, jak se shodli pozorovatelé, obsahoval spíše v diplomacii málo vídané osobní výpady proti některým eurokomisařům.

Frans Timmermans ale zdůraznil, že Evropské komisi jde o vysvětlení, nikoliv o nějakou účelovou kritiku Polska.

Dnes zahájená procedura proti Polsku může teoreticky skončit sankcemi, pokud by s nimi ostatní země osmadvacítky souhlasily. Polsko by pak přišlo o hlasovací právo na schůzkách evropských ministrů.

Polská vláda kritiku odmítá

Polští politici jsou krokem Evropské komise trochu zaskočeni, informuje varšavský zpravodaj ČRo. Podle něj v posledních dnech možnost bruselského dohledu nad dodržováním vlády práva spíš bagatelizovali.

Média se naopak záležitosti věnují podrobně. Informují o tom nejen na internetových stranách pro-opoziční média jako je například deník Gazeta Wyborcza, ale rozhodnutí Bruselu vysílají i média veřejnoprávní.

Krok Evropské komise je přitom v přímém rozporu s tím, co říkal ještě dnes ráno ve státním rozhlase vicepremiér a ministr kultury Piotr Gliński. Ten tvrdil, že o žádné proceduře nemůže být ani řeč.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme