Obce můžou omezovat segwaye, chodci musí nosit reflexní prvky, rozhodl Senát

Senát schválil beze změn novelu, která mimo jiné umožní obcím omezit provoz vozítek segway. Norma také nařizuje chodcům mít na sobě mimo obec reflexní prvky a umožňuje policii zadržet malý technický průkaz při špatném technickém stavu vozidla. Rozhodl o tom dnes navzdory snahám některých senátorů, kteří chtěli mimo jiné odebrat strážníkům právo měřit rychlost jízdy nebo povolit cyklistům jízdu i po vypití menšího množství alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Segway, Praha 1

Segway, Praha 1 | Foto: Filip Jandourek

Novelu, která také uloží motoristům povinnost čistit vozidla od ledu a také od sněhu, pokud jim brání ve výhledu, teď dostane k podpisu prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horní komora parlamentu přijala beze změn novelu zákona o pozemních komunikacích. Mluvili o tom senátoři Jaroslav Kubera z ODS a Petr Gawlas z ČSSD

„K návrhu na vypuštění možnosti měřit rychlost vozidel obecní policií má ministerstvo dopravy shodně s ministerstvem vnitra negativní stanovisko,“ řekl senátorům ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Zdůvodnil to mimo jiné tím, že tato změna nebyla projednána s dotčenými orgány a nebyl vyhodnocen její dopad na bezpečnost provozu i na investice obcí do radarů.

Strážníkům chtěl odebrat právo měření rychlosti předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Argumentoval tím, že mnohé obce si tím chtějí pouze vylepšit příjmy a rychlost nechávají měřit mimo zastavěné území.

Poukázal rovněž na administrativu a nárůst nezaplacených pokut, které se podle něj loni vyšplhaly na 43 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme