Chata jako levnější alternativa rodinného domu: trend posledních let

23. únor 2005
Trendy

Chataření a chalupaření má u nás dlouholetou tradici. Po revoluci sice zájem o rekreační nemovitosti trochu opadl, posledních pár let je ale o ně zase zájem. Je zde ovšem jeden nový trend - stále více lidí si pořizuje tento typ nemovitostí k trvalému bydlení. Řekl nám to Petr Vosmík, šéf Českomoravské realitní kanceláře.

Vosmík: Je pravda, že zaznamenáváme nižší zájem o koupi nemovitostí s cílem vysloveně rekreačních. Objevil se fenomén, zejména v blízkosti velkých měst a dobré dopravní dostupnosti, kdy mnoho lidí kupuje objekty za účelem trvalého bydlení. Za zajímavých finančních podmínek získají hezké bydlení a v přírodě.

K oživení trhu přispěly i hypoteční úvěry

Vosmík: Je to jeden z faktorů, který tento vývoj ovlivnil, úvěrovým financováním je možné koupit chatu, zastavit rekreační objekt. Hodně to oživilo trh s těmito nemovitostmi.

Chata nebo obecně rekreační nemovitost pořízená za účelem trvalého bydlení se dnes tedy stává jakousi levnější alternativou rodinného domu.

Vosmík: Mnohdy to bývá i alternativa koupi bytu. Dnes pořízení třípokojového bytu stojí minimálně jeden a půl milionu korun, obyvatelné chaty s podobnou metráží můžeme mít zhruba za jeden milion.

Před koupí takové nemovitosti je ale potřeba prověřit i technický stav domu. V některých případech je dobré si k tomu přizvat odborníka.

Zeptejte se poradce

Vosmík: Poradce není vůbec na škodu, zejména pokud máme v plánu provést nějaké úpravy či rozsáhlejší rekonstrukci. Odborník zhodnotí, zda je možné stavební práce provést a kolik za ně zaplatíme, zjistí také, zda nejsou nějaká omezení na katastrálním či stavebním úřadu.

Kupující by si měl obstarat také výpis z katastru nemovitostí a ověřit, zda majitelem nemoviti i pozemku je skutečně prodávající.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu