Vztahy mezi Berlínem a Varšavou otrávil jed nacionalismu

Od chvíle, kdy se v říjnu loňského roku dostala v Polsku k moci konzervativní strana Právo a spravedlnost, zažívají vztahy mezi Varšavou a německou metropolí Berlínem výrazné zhoršení. Napětí eskalovalo v posledních dnech.

V rozhovoru pro německý nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung se k tomu vyjadřuje německý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Politiku polské vlády přirovnal k počínání ruského prezidenta Vladimira Putina. Měl tím na mysli snahy nového polského kabinetu ovládnout klíčové posty ve státě a dostat pod svou kontrolu také justici a veřejnoprávní média.

V pondělí si polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski předvolal německého velvyslance ve Varšavě Rolfa Nikela. Ten po schůzce prohlásil: „Nemáme napjaté vztahy, a tak jsme je nemuseli uklidňovat.“ Také Waszczykowski napětí po jednání s německým diplomatem bagatelizoval jako „komunikační potíž“, kterou má Polsko pouze s některými německými politiky.

Čtěte také

Podle komentátora německého listu Süddeutsche Zeitung to ale není pravda: „Samozřejmě že v německo-polských vztazích není nic v pořádku. Ostatně, drsným politickým klimatem, které zavládlo ve Varšavě, trpí také vztahy mnoha dalších zemí Evropské unie s Polskem,“ konstatuje komentátor německého deníku.

„Jenže proti jedu nacionalismu a kolektivního patriotismu neexistuje účinný protijed. Proto jsou vzájemné slovní útoky kontraproduktivní. Polská vláda dobře ví, že je ostře sledovaná Evropskou unií, se kterou podepsala řadu smluv. A polské obyvatelstvo zase cítí, že jejich vláda si zahrává s ohněm. Jeden velvyslanec tedy může dělat, že se nic neděje. Ale skutečnost je jiná,“ upozorňuje autor komentáře na stránkách Süddeutsche Zeitung.

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz

„V hlavách některých politiků a novinářů se už odehrává německo-polská válka, bohatá na narážky na střet kultur, třetí říši a Putina,“ čteme k tématu v polském listu Rzeczpospolita. Podle komentátora je uklidňující, že hlavní zahraničněpolitičtí aktéři zatím k ostrým slovům nesahají – ani německá kancléřka Angela Merkelová, ani její ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

„Zdrženliví zůstávají také polský prezident Andrzej Duda a premiérka Beata Szydlová. Ta se omezila na prohlášení, podle kterého je zahraniční kritika situace v Polsku neodůvodněná. Jen ministr zahraničí Witold Waszczykowski se, bohužel, nemohl udržet. Předvolat si německého velvyslance není příliš přátelské gesto,“ podotýká komentátor polského deníku Rzeczpospolita.

Čtěte také

„Navíc nebylo nutné. Namístě by v těchto důležitých otázkách bylo více diplomacie a strategického uvažování – a méně politického kabaretu. Výzvy, kterým teď Polsko čelí, se přece týkají úplně jiných oblastí,“ dodává.

„Polská vláda naprosto odmítla kritiku ze strany Evropské unie. To dokládá pondělní předvolání německého velvyslance na varšavské ministerstvo zahraničí,“ všímá si analytik francouzského listu Le Monde.

„Předseda Evropské komise Jean-Claud Juncker se už pokusil napětí zmírnit. Řekl, že Brusel chce vést s Varšavou konstruktivní dialog, a ne ji obviňovat. Ale Evropská unie si nemůže dovolit, aby ve východní Evropě vznikl opoziční blok zemí, které otevřeně zpochybňují způsob, jakým fungují evropské demokracie. Evropská komise proto ve vztahu k Polsku může zůstat zdvořilá. Nesmí ale polevit ve svém rozhodném přístupu.“ Tolik francouzský Le Monde.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio