Útočník z Istanbulu měl dva cíle: Turecko a Německo

Nejméně deset mrtvých a dalších více než deset zraněných. Taková je bilance úterního sebevražedného pumového atentátu v centru evropské části tureckého Istanbulu. Většinu obětí i zraněných tvoří občané Německa.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu už prohlásil, že za útokem stojí radikální organizace Islámský stát. Útočníkem byl údajně osmadvacetiletý syrský občan, který do země přicestoval nedávno.

Německá kancléřka Angela Merkelová v reakci na útok uvedla, že atentát v Istanbulu byl útokem na svobodnou společnost, stejně jako loňské atentáty v Paříži.

„Teroristé jsou nepřátelé všech svobodných lidí, nepřátelé lidskosti,“ řekla kancléřka. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ujistil, že Německo se nenechá terorismem zastrašit a že proti němu bude nadále bojovat všemi prostředky. Turecká vláda útok odsoudila jako „hanebný čin“.

Čtěte také

„Útok před Modrou mešitou v Istanbulu měl dva cíle: Turecko a Německo. Není náhodou, že atentátník si jako terč vybral právě skupinu německých turistů. A to čtyři dny poté, co Německo zapojilo své bojové letouny typu Tornádo do bojových operací proti Islámskému státu,“ píše komentátor německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Atentát byl ale namířen také proti Turecku. Letouny, které zasahují proti Islámskému státu, totiž startují z turecké letecké základny. A Turecko v poslední době bere vážně svůj slib, že už nebude tolerovat zásobování organizace Islámský stát přes své hranice se Sýrií. Teror v tureckých městech, válka na jihovýchodě země – spirála násilí v této zemi se posledního půl roku točí stále rychleji,“ podotýká autor komentáře ve Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Čtěte také

Jak německý list dále uvádí, „Turecko přijalo už dva miliony uprchlíků. A Evropská unie nechává zemi s tímto problémem osamocenou. Ankara nemá strategii, jak utečence integrovat. Ti z nich, kteří nežijí v uprchlických táborech, jsou ponecháni svému osudu. K tomu je potřeba připočíst konflikt se Stranou kurdských pracujících (PKK), který na jihovýchodě země opět nabral kontur občanské války. V takové nestabilní situaci se terorismu daří zvlášť dobře,“ čteme na stránkách Frankfurter Rundschau.

autoři: Šárka Daňková , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.