Odvolací senát podruhé zrušil rozsudek nad Šiškou a Hojerem

Pražský vrchní soud dnes zrušil verdikt, podle nějž si měl bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška odpykat sedm let a bývalý ředitel ministerského odboru informatiky Milan Hojer šest let vězení za vydírání firmy OKsystem. Odvolací senát kauzu už podruhé vrátil k dalšímu projednání, pražský městský soud se bude muset znovu zabývat mimo jiné i údajně způsobenou škodou a její výší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Hojer (vlevo) a Vladimír Šiška na lavici obžalovaných

Milan Hojer (vlevo) a Vladimír Šiška na lavici obžalovaných | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Softwarová firma pro ministerstvo léta zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 bez výběrového řízení domluvil s jiným dodavatelem.

Vedení OKsystemu v tom vidělo rozpor se zákonem o veřejných zakázkách a obrátilo se na antimonopolní úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud se vrátí k případu okolo společnosti OKsystem. Kauzu připomněla Alžběta Havlová

Šiška a exředitel odboru informatiky Milan Hojer pak firmě údajně nabídli přidělení jiné veřejné zakázky za nejméně 100 milionů korun, pokud stížnost na postup resortu stáhne. Oba vinu od začátku odmítají.

Podle Hojerova právníka Eduarda Bruny jeho klient jen plnil zadání od svých nadřízených. „Prostě mu v práci řekli: ‚Půjdeš tam a tam, budeš jednat.' Tak tam šel a jednal,“ řekl už před časem.

Podobně se vyjádřil i samotný Šiška. „Pracoval jsem svědomitě s cílem realizovat úkoly, které mi byly dány. Byl jsem najat ministrem Drábkem na realizaci reforem a svoji práci jsem, domnívám se, odváděl poctivě a správně.“

Kvůli Šiškovu trestnímu stíhání rezignoval před čtyřmi lety jeho bývalý nadřízený ministr Jaromír Drábek z TOP 09, který v případu figuruje jako svědek. Šiška navíc čelí dalším dvěma žalobám. Obě se týkají IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek.

ČRo, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme