V Česku skokově přibývá pojistných podvodů. Pachateli přitom hrozí až 10 let vězení

V České republice skokově přibývá pojistných podvodů. Detektivové čtyř největších pojišťoven v loňském roce odhalili případy za skoro jednu miliardu korun. Nárůst hlásí i další finanční domy. Nejčastěji lidé podvádějí u pojištění vozidel a odpovědnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabourané auto, pojišťovací podvod, autonehoda, bouračka (ilustrační foto)

Nabourané auto, pojišťovací podvod, autonehoda, bouračka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Peníze se snaží získat různými způsoby. Nejčastěji fingují dopravní nehody, výjimkou ale nejsou ani padělané doklady, třeba za ošetření v nemocnici.

„Klient údajně svojí neopatrností vrazil do ženy, které měl v důsledku nárazu vypadnout z ruky značkový notebook a poškodit se. Během šetření se ale ukázalo, že doklady o koupi a provedení opravy notebooku byly padělané,“ popsal jeden z případů mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pojistných podvodů v Česku přibývá. Jak se lidé nejčastěji snaží pojišťovny oklamat, zjišťovala Zuzana Švejdová

„Oba aktéři vymyšlené pojistné události zároveň zamlčeli informaci o pojištění u dalších pojišťoven. V čestném prohlášení navíc uvedli, že mezi nimi neexistuje žádný vztah, přitom spolu žili ve společné domácnosti.“

Lidé se taky často snaží nadhodnotit svůj majetek nebo si ho dokonce poškozují sami.

Nejedná se jen o jednotlivce, přibývá i odhalených gangů, které se zaměřují na zakázkové podvody. Z pojišťovny se snaží získat i milionové částky.

„Nejčastěji jsme loni řešili případy ze životního pojištění. Je to v podstatě nový trend, kdy jsme odhalili poměrně velký organizovaný podvod. Uchráněná částka byla přes 20 milionů korun,“ řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

„Nejvíce případů jsme řešili v Hradeckém a Pardubickém kraji. Souvisí to s centrem organizovaného pojistného podvodu. Pachatelé se vyskytovali právě v těchto oblastech,“ dodal.

Velký počet podvodů v Praze

Tradičně nejvíc případů je ale v Praze, a to skoro polovina. Zatímco v roce 2014 odhalila pojišťovna Allianz podvody za 158 milionů korun, loni už to bylo o 74 milionů víc. Česká pojišťovna hlásí meziroční nárůst o více než dva miliony korun.

K rozkrytí odborníkům často stačí jen jeden telefonát s klientem.

„Při odhalování pojistných podvodů jsou prvním filtrem operátoři call centra, dále pak likvidátoři. Pojišťovny ale využívají i počítačové systémy, které na symptomy podezřelých případů v databázi upozorní. A máme samozřejmě taky vlastní detektivy, kteří se nejčastěji rekrutují z řad policie,“ popsal systém mluvčí Allianz Václav Bálek.

Existují i programy, které fungují podobně jako detektor lži. Při vyšetřování měří například pot nebo tep vyslýchaného.

Trest až 10 let vězení

Někteří lidé si podle mluvčí České pojišťovny Ivany Buriánkové často ani neuvědomují, že podváděním páchají trestný čin.

„Člověk podlehne tíze okamžiku. To znamená, že k té pojistné události skutečně dojde, ale klient se potom snaží pojišťovnu přesvědčit, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo.“

Výše trestu se pak odvíjí od výše škody. Za spáchání pojistného podvodu může soud udělit i deset let vězení. Podle celosvětových statistik je dokonce každý sedmý případ, který řeší pojišťovny, podvodný.

Česká pojišťovna v loňském roce odhalila podvody za 464 milionů korun, Allianz za 232 milionů korun a třeba Kooperativa za 200 milionů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme