TOP 09 nechce vzdát snahy o vytvoření nové pražské koalice, osloví další strany

Pražská TOP 09 se nechce vzdát svého projektu na vytvoření nové koalice v hlavním městě. S nabídkou oslovila ČSSD, možností je ale víc, řekl po dnešním koaličním jednání šéf zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný | Foto: Filip Jandourek

Menšinová rada TOP 09, Trojkoalice a Pirátů měla mít podle původních plánů podporu ODS a také tří nezávislých zastupitelů v čele s exprimátorem Tomášem Hudečkem. Ten to ale včera odmítl.

Nové koalici tak k ovládnutí většiny v zastupitelstvu chybí minimálně jeden hlas. Ten se teď budou snažit najít u dalších stran, konkrétní varianty ale Novotný komentovat nechtěl.

„Možností je teoreticky pět a každá z nich je v různé míře pro někoho obtížná. Každý si to potřebuje trochu rozmyslet, takže jsme si řekli, že příští schůzka bude v úterý v jednu hodinu,“ řekl šéf zastupitelů TOP 09.

ČSSD se jednání nebrání, preferuje nový projekt

Jedinou ze stran na pražském magistrátu, se kterou TOP 09 o nové koalici jednat nechce, jsou podle Novotného komunisté. S nabídkou na jednání už naopak oslovila sociální demokraty. Ti se podle náměstka primátorky Petra Dolínka diskusi nebrání, preferují ale vznik úplně nového projektu.

„Za sebe si myslím, že by bylo poměrně férové konstatovat, že ten projekt se nepovedl. Tady je spíš dobré udělat kvalitně připravenou, ale rychlou novou koalici, která nebude muset navazovat na nějaké projekty, které zde týden, měsíc, dva měsíce vznikají a neuspěly,“ uvedl Dolínek.

V Praze vládne od loňského října okleštěná sedmičlenná rada, kterou tvoří členové dnes už bývalé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Původně bylo v radě 11 členů, koalice měla v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme