Zemřel britský herec Alan Rickman, profesor Snape z Harryho Pottera

Ve věku 69 let dnes zemřel britský herec Alan Rickman. Úmrtí oznámila jeho rodina. Umělec trpěl rakovinou. Diváci znají Rickmana třeba ze série filmů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, kde ztvárnil profesora Snapea. Další jeho známou rolí byl zločinec Hans Gruber ze Smrtonosné pasti, kde si Rickman zahrál po boku Bruce Willise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alan Rickman

Alan Rickman | Foto: Evan Agostini | Zdroj: ČTK

Rickman patřil v Británii k neoblíbenějším hercům posledních 30 let. Natočil takřka 35 celovečerních filmů a stal se jedním z nejlepších britských herců současnosti.

Někteří jeho fanoušci proto dnes na sociální síti Twitter symbolicky pozvedli kouzelnické hůlky k nebi, aby tak uctili jeho památku.

To samé totiž udělali studenti a učitelé kouzelnické školy v Bradavicích po smrti ředitele Albuse Brumbála v šestém dílé série Harry Potter a Princ dvojí krve.

Herec irsko-velšského původu se narodil v Londýně. Nejprve studoval grafický design na výtvarné škole Royal Academy of Art. Poté ale propadl kouzlu divadla a v 25 letech začal navštěvovat Královskou akademii dramatických umění v Londýně.

„Měl jsem spoustu problémů s pedagogy hlasové techniky. Jeden učitel mi řekl: ‚Váš hlas zní, jako byste mluvil z kanálu a máte měkké patro v křeči.‘ To všechno bylo bezesporu pravda. Byl to také jeden z důvodů, proč jsem musel provést pořádný kus práce," vzpomínal loni v pořadu Na plovárně Alan Rickman v rozhovoru s Markem Ebenem.

Dlouhou dobu se věnoval divadlu, stal se také členem Královské shakesparovské společnosti. Jeho první velkou filmovou rolí byl německý terorista Hans Gruber, kterého se snažil dopadnout newyorský policista John McClane.

Rickman se tak v roce 1988, kdy mu bylo čtyřicet dva let, objevil v kinech po boku slavného Bruce Willise. Role Grubera otevřela Rickmanovi nové možnosti ve světě filmu.

Dalším významným snímkem byl Robin Hood: Král zbojníků, ve kterém si opět zahrál hlavní zápornou postavu. Jako šerif z Nottinghamu se postavil Robinu Hoodovi, toho ztvárnil Kevin Costner, a za tuto roli získal cenu Britské filmové akademie BAFTA.

Následoval snímek Rozum a cit, ve které si Rickman zahrál po boku Kate Winsletové a Hugha Granta, a také o něco méně známé komedie Galaxy Quest a Dogma. V té době také natočil svůj první film Zimní host.

Alan Rickman | Foto: ČTK, Charles Sykes | Zdroj: ČTK

V roce 2001 se pak Alana Rickman poprvé objevil ve své zřejmě nejznámější roli. V prvním díle série o čarodějnickém učni Harrym Potterovi ztvárnil černovlasého profesora Severuse Snapea. Děti ho prý ale na ulici většinou nepoznávaly.

„Jsem na tom podobně jako Ralph Fiennes (představitel lorda Voldemorta). Oba víme, že jsme velice dobře maskovaní. On má ve skutečnosti nos, jen mu ho dal pryč počítač, a já v civilu nechodím s černými vlasy a černými kontaktními čočkami, takže mě děti většinou nepoznávají. Poznají mě jen se vší tou černí,“ řekl Rickman v loňském rozhovoru s Ebenem.

Harry Potter a Fénixův řád | Foto: Warner Bros

Do černého hábitu se poté oblékl i v dalších sedmi dílech čarodějnické ságy. V tom posledním v roce 2011 nakonec jako kladný hrdina zemřel.

„Když mě Joanne Rowlingová oslovila, měla napsané tři knihy. Koho by napadlo, že to bude mise na desetiletí,“ poznamenal Alan Rickman loni v rozhovoru s Terezou Spáčilovu pro Reflex.

Mezitím si zahrál ve hvězdně obsazené romantické komedii Láska nebeská, společně s Dustinem Hoffmanem v thrilleru Parfém: Příběh vraha a s Johnny Deppem ve filmu na motivy hororového muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street.

„Osobně to beru tak, že jsem měl s Láskou neuvěřitelnou kliku. Zahrál jsem si v ní s kamarádkou Emmou Thompsonovou, bavil mě scénář, ta struktura několika filmů ve filmu, jež se chytře proplétají. A v neposlední řadě jsem hrdý, že se takhle prosadila,“ zhodnotil Rickman snímek Láska nebeská v loňském rozhovoru pro Reflex.

Naposledy se Rickman objevil jako francouzský král Ludvíka XIV. v romantické komedii Králova zahradnice, kterou zároveň sám režíroval. Snímek s Kate Winsletovou v hlavní roli přijel loni v březnu představit na filmový festival Febiofest, kde také převzal sošku Kristiána za přínos světové kinematografii.

Alan Rickman (2011) | Foto: Marie-Lan Nguyen, CC BY 2.0

Kromě všech zmíněných rolí si ho ale fanoušci budou pamatovat i kvůli jeho nezaměnitelnému hlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel britský herec Alan Rickman, profesor Snape z Harryho Pottera. Zavzpomínal na něj Aleš Procházka, který ho často daboval do češtiny

Propůjčil ho například modrému houseňákovi Absolemovi ve snímku Alenka v říši divů z roku 2010. Do češtiny Rickmana nejčastěji daboval herec Aleš Procházka.

„Když jsem poprvé slyšel hlas Alana Rickmana, tak mě napadlo, že je škoda ničit dabingem takový skvostný originál. K dabingu jsem proto přistupoval s velkým respektem,“ zavzpomínal.

„Když jsem dělal casting na dabing postavy profesora Snapea, tak mi v posledním kole přišli režijní připomínky z Londýna, co všechno mám ještě splnit, abych ho mohl dabovat. Jedna připomínka byla geniální, a to že Alan Rickman mluví, jako by se nic nedělo, ale přitom jako by chtěl rozdrtit golfový míček v ruce. Když jsem pak přišel na první natáčecí den, tak jsem měl na pultíku připravený text a na stolku od pana režiséra golfový míček. Dodnes ho mám schovaný,“ dodal Procházka.

Harry Potter a Fénixův řád | Foto: Warner Bros

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme