Na Praze 1 segwaye drasticky omezíme, říká starosta Oldřich Lomecký

14. leden 2016

Jak se letos změní Václavské náměstí, jak se bude regulovat provoz vozítek segway a jak se Praha 1 připravuje na příjezd studentů ze Skandinávie? I o tom mluvil starosta první pražské městské části Oldřich Lomecký v pořadu K věci.

Segwaye

Tento týden schválil Senát novelu, která mimo jiné umožní obcím omezit provoz vozítek segway. Podle Oldřicha Lomeckého jsou za tím čtyři roky úsilí. „Teď segway konečně není chodec, ale prostředek, konečně je to v zákoně,“ pochvaluje si. A chválí i spolupráci se současným ministrem dopravy.

Co se tedy na Praze 1 změní? „My rozhodneme o tom, že v místech, kde segwaye ohrožují chodce, je zakážeme, pravděpodobně plošnou značkou. Není možné, aby segwaye vyháněly chodce z chodníků. Na Praze 1 uděláme drastické omezení, na Starém městě, Novém městě i na Malé Straně,“ plánuje starosta.

Příjezd studentů ze Skandinávie

Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1

Praha 1 se také chystá na příjezd studentů ze Skandinávie, kteří každoročně v únoru v Praze tráví prázdniny. „Máme informace o tom, že letos se do Prahy chystá méně studentů z Dánska, ale zase víc ze Švédska,“ říká starosta Lomecký, „ jsme v kontaktu se švédskou velvyslankyní, kterou jsme požádali, zda by mohl do Prahy přijet jeden nebo i dva švédští policisté. Přítomnost švédského policisty, to je signál pro ty neukázněné, že jsme schopní si je najít i u nich doma, signál proti hromadnému narušování pořádku.“

Václavské náměstí

Václavské náměstí letos čeká také několik změn. „Na konci února by měly zmizet boudy v dolní části, kde se dokončuje rekonstrukce bezbariérových výstupů ze stanice Můstek, to by se mělo stihnout ještě do konce února,“ říká Oldřich Lomecký. „Co se týká velké revitalizace Václavského náměstí, tak tam se stále řeší návaznost na podzemní parkování. Auta by zajížděla do podzemí a ještě nejsou vyjasněné vjezdy,“ vysvětluje starosta.

Čtěte také

Spustit audio