Lékař Barták mohl utéct s pomocí vrtulníku, připustil ředitel věznice u soudu

Krajský soud v Liberci dnes vyslýchá svědky v kauze lékaře Jaroslava Bartáka, který se zpovídá z údajného plánování tří vražd a vydírání tří osob. Bývalý ředitel městské vazební věznice Pavel Tůma u soudu připustil, že by Barták mohl za pomoci vrtulníku, jak to údajně plánoval, z věznice utéci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vrtulník nad místem úkrytu teroristů v Dammartin-en-Goële severně od Paříže

Policejní vrtulník nad místem úkrytu teroristů v Dammartin-en-Goële severně od Paříže | Zdroj: Reuters

Barták chtěl podle žaloby nechat tři lidi zabít, od dalších údajně plánoval vydíráním a mučením získat peníze na útek z věznice vrtulníkem. Šéf věznice v Liberci Jan Hladík se k možnosti útěku vyjádřil tak, že by byl „teoreticky možný“.

Plán útěku si nahrál Bartákův spoluvězeň kamerou skrytou v hodinkách, teď už by to podle Hladíka nebylo možné. „Odsouzení už nemohou na pracoviště přicházet se svými hodinkami, odebíráme je při příjezdu,“ uvedl.

Podle bývalého šéfa věznice Tůmy měl Barták teoretickou šanci utéct v době vycházky ve vnitřním dvoře věznice, tedy z prostoru o rozměrech 50 krát 30 metrů. Vězeňský dvůr není shora chráněný a dozorci nemají u sebe střelné zbraně. Pokud by tedy vrtulník přiletěl a spustil Bartákovi žebřík, mohl by uniknout.

Trestní senát obžalovaného už loni odsoudil k 18 letům vězení, vrchní soud ale případ vrátil k doplnění důkazů. Jedním z nich má být znalecký posudek na spoluvězně, který plán provedení vražd a vydírání nahlásil policii. Věrohodnost recidivisty zpochybňuje obhajoba.

Podle Bartáka, který si ve vězení odpykává 12 let za sexuální obtěžování asistentek, je kauza komplotem spoluvězňů. Hrozí mu až výjimečný trest.

Ivana Bernáthová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme