Nominace na Oscary ovládl Revenant s DiCapriem. Šanci má i Šílený Max nebo Marťan

Americká Akademie filmového umění v Los Angeles vyhlásila letošní nominace na prestižní ceny Oscar. Nejvíc jich získal snímek Revenant Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem. Má i nominaci na nejlepší film. V 10 kategoriích může zlatou sošku dostat film Šílený Max: Zběsilá cesta, v sedmi snímek Marťan. Ceny Oscar budou ve Spojených státech předány 28. února.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leonardo DiCaprio a Tom Hardy, hlavní hvězdy snímku Revenant Zmrtvýchvstání

Leonardo DiCaprio a Tom Hardy, hlavní hvězdy snímku Revenant Zmrtvýchvstání | Zdroj: Reuters

Nominace pro nejlepší film získala finanční komedie Sázka na nejistotu, drama z období studené války Most špionů, snímek o irské imigrantce Brooklyn, Šílený Max: Zběsilá cesta, Marťan, Revenant Zmrtvýchvstání, Room a novinářské drama Spotlight.

Oscara za nejlepší režii získá jeden z následující pětice režisérů: Adam McKay (Sázka na nejistotu), George Miller (Šílený Max: Zběsilá cesta), Alejandro González Iñárritu (Revenant Zmrtvýchvstání), Lenny Abrahamson (Room) a Thomas McCarthy (Spotlight).

V herecké kategorii je popáté nominovaný Leonardo DiCaprio (Revenant Zmrtvýchvstání). Konkurují mu Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Marťan), Bryan Cranston (Trumbo) nebo Eddie Redmayne (Dánská dívka).

Na Oscara pro nejlepší herečku byly nominovány Cate Blanchettová (Carol), Jennifer Lawrenceová (Joy), Brie Larsonová (Room), Charlotte Ramplingová (45 let) a Saoirse Ronanová (Brooklyn).

O zlaté sošky pro herce ve vedlejší roli budou bojovat Christian Bale (Sázka na nejistotu), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Most špionů), Sylvester Stallone (Creed), Tom Hardy (Revenant Zmrtvýchvstání).

Oscara pro herečku ve vedlejší roli získá Alicia Vikanderová (Dánská dívka), Jennifer Jason Leighová (Osm hrozných), Kate Winsletová (Steve Jobs), Rachel McAdamsová (Spotlight) nebo Rooney Mara (Carol).

Únorový galavečer předávání Oscarů bude mít podtitul We All Dream in Gold. Žádný z českých filmů se letos neprobojoval ani do užších nominací.

ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme