V kauze Pandur má vypovídat bývalý velvyslanec USA v Česku Richard Graber

V údajné korupční kauze kolem nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu má dnes vypovídat důležitý svědek. Městský soud v Praze nechtěl případ uzavřít bez jeho výpovědi, a tak na ni víc než rok čekal. Soudkyně sází na dnešní odpoledne, kdy se má s bývalým americkým velvyslancem v Česku Richardem Graberem spojit alespoň přes videokonferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Graber

Richard Graber | Foto: Marián Vojtek

„Městský soud v Praze bude pokračovat v odročeném hlavním líčení s obžalovaným Markem Dalíkem. Na 16. hodinu je naplánovaný výslech bývalého velvyslance USA v Praze, pana Grabera. Výslech bude předsedkyně senátu vést pomocí videokonferenčního zařízení," vysvětluje mluvčí soudu Markéta Puci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po víc než roce se vrací Městský soud v Praze k údajné korupční kauze Pandur, informuje Veronika Hlaváčová

Právě Richard Graber měl o údajné korupci vědět přímo od zástupců rakouské firmy Steyer, která Pandury vyrábí. Svědectví Grabera soud měsíce urgoval přes české ministerstvo spravedlnosti i přes americkou ambasádu v Praze.

V případu už vypovídal například bývalý premiér Mirek Topolánek. Svého někdejšího poradce se zastal.

„Pokládám za vyloučené - a znám ho opravdu dobře, mám ho rád - že by Marek Dalík mezi čtyřmi nebo pěti osobami řekl větu, kterou mu ti dva přikládají svědeckou výpovědí, že ji měl říci. Pokládám to za vyloučené,“ řekl tehdy Topolánek.

Marek Dalík (vlevo) a Mirek Topolánek, soud | Foto: Filip Jandourek

Sám Marek Dalík obžalobu, která ho viní z podvodu, odmítá. Schůzka, kde si údajně řekl o půl miliardy korun, se konala v roce 2007.

„Mně obě ty schůzky splývají v jednu. Nedokážu odlišit, co se stalo na jedné i druhé. Protože obě byly v restauraci, obě byly víceméně ve stejném složení. Já jsem povětšinu té schůzky mlčel, protože, říkám znovu, nejsem odborník.“

Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až desetiletý trest.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme