Moskva odmítá i druhou část zprávy WADA, Londýn chce řešení

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko nesouhlasí ani s druhou částí zprávy Světové antidopingové agentury (WADA), která byla zveřejněna ve čtvrtek. Zpráva naznačuje, že o dopingových skandálech v ruském sportu věděl i ruský prezident Vladimir Putin. Nová zpráva WADA podle britských médií přitížila i současnému šéfovi světové atletiky Sebastianu Coeovi. Potvrdila totiž rozsáhlou korupci v bývalém vedení světové atletiky i snahu zakrýt systematický doping.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včera WADA oznámila další část zprávy. Zleva Richard McLaren, předseda komise Dick Pound a Guenter Younger

Včera WADA oznámila další část zprávy. Zleva Richard McLaren, předseda komise Dick Pound a Guenter Younger | Zdroj: Reuters

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko agentuře R-Sport řekl, že za sankcemi proti ruským sportovcům a funkcionářům stojí velká politika a snaha diskreditovat Rusko.

V druhé části zprávy se píše o devíti ruských sportovcích, jejichž dopingové testy byly podezřelé. Mutko ale obvinění, že se Moskva pokoušela ututlat doping ruských atletů před mistrovstvím světa v roce 2013, odmítl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko nesouhlasí s druhou částí zprávy WADA, která nepřímo obvinila prezidenta Putina, že kryl doping ruských sportovců. Více zpravodaj Martin Dorazín

Tehdy měl podle zprávy zasáhnout prezident Vladimir Putin, který se přátelil s vysokými představiteli Mezinárodní atletické federace (IAAF). Spojení Putina s dopingovou aférou označil Mutko za absurdní.

Světová antidopingová agentura ve své zprávě uvádí, že doping je v Rusku systémovým problémem a stát ho kryje.

WADA také kritizuje propojení funkcí. Valentin Balachničev, který byl zároveň šéfem Ruské atletické federace i vysokým funkcionářem IAAF, navíc zasedal v prezidentské radě pro sport, a tím podle WADA vznikla neformální struktura, komunikace a korupční zázemí v obou federacích.

Zjištění jsou alarmující, říká britská ministryně

Britská média mají za to, že nová zpráva WADA přitížila i současnému šéfovi světové atletiky Sebastianu Coeovi.

Autor výbušné zprávy Dick Pound se ale za legendu britského sportu Coea postavil, když řekl, že světovou atletiku neočistí nikdo lépe než právě Coe.

WADA: IAAF selhala v boji s dopingem, zodpovědný je bývalý prezident Diack

Číst článek

Pound nevěří, že lord Coe lhal, když opakovaně popřel, že by věděl o masovém dopingu ze strany ruských sportovců. Jenže v samotné zprávě stojí, že rada IAAF, jíž byl Coe členem, nemohla o rozsahu užívání zakázaných látek nevědět.

WADA také konstatovala, že o „existenci ruských kostlivců ve skříni“ věděl funkcionář Nick Davies považovaný za Coeovu pravou ruku.

Britská ministryně sportu Tracey Crouchová označila zjištění WADA za „nesmírně alarmující“ s tím, že se otázky kolem vedení světové atletiky musí urychleně řešit.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme