Desítky let žili pod armádou, v sobotu si lidé z újezdů poprvé zvolí starosty

V šesti českých obcích se v sobotu historicky poprvé otevřou volební místnosti. Tyto obce vznikly začátkem roku na území bývalých vojenských újezdů. Jsou mezi nimi třeba Město Libavá, Luboměř pod Strážnou nebo Kozlov. Desítky let tu jejich obyvatelé žili pod správou armády, teď mají možnost vybrat si své starosty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Heroltovicích, místní části nově vzniklé obce Město Libavá, vrcholily přípravy na první komunální volby

V Heroltovicích, místní části nově vzniklé obce Město Libavá, vrcholily přípravy na první komunální volby | Zdroj: ČTK

Nové vedení si v sobotu zvolí obyvatelé celkem deseti českých obcí. Ve čtyřech z nich se původní zastupitelstva rozpadla, konkrétně v Chlustině a Jivině na Berounsku, Slezských Pavlovicích na Bruntálsku a v Mladecku na Opavsku.

V Polné na Šumavě, Luboměři pod Strážnou na Přerovsku, Bražci a Doupovském Hradišti na Karlovarsku a ve Městě Libavá a v Kozlově na Olomoucku půjdou lidé k urnám poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šest obcí v bývalých vojenských újezdech si poprvé zvolí své vedení. Průběh příprav popsal Vlastimil Boruta z ministerstva vnitra

„Je to výjimečný případ, který snad Česko nikdy nezažilo,“ říká dočasný správce Města Libavá a Luboměře pod Strážnou Vlastimil Boruta z ministerstva vnitra. „Újezd byl armády, lidé žili ve vojenském prostoru a chovali se tak, jak jim přikazoval zákon.“

Nové obce vznikly jen před několika málo dny, příprava na volby tam proto byla náročná. „Bylo třeba provést několik desítek úkonů, aby obec měla své IČO, své účty, budovu obecního řadu, vybavení a další a další kroky,“ popsal zástupce ministerstva.

Budova nového obecního úřadu ve Městě Libavá | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Řešit se musí třeba i chybějící mobilní signál v obci Kozlov. „Výsledky se budou zpracovávat na místě, ovšem signál tam bohužel není, takže musí s výsledky do Olomouce,“ doplnil Vlastimil Boruta. Přesto neočekává žádné komplikace a zájem by měl být také mezi voliči. „Jak se setkávám s občany, tak se ptají na volby,“ potvrdil.

Volební místnosti v deseti obcích se v sobotu otevřou v 7 hodin, hlasovat se bude do 22. hodiny. Výsledky po sečtení hlasů nabídne Český statistický úřad na oficiálním volebním webu. „Konečné výsledky by měly být dostupné v neděli v ranních hodinách,“ řekla mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Celkem se podle Českého statistického úřadu o místa 70 zastupitelů v deseti obcích uchází 139 kandidátů. V nově vzniklých obcích budou o zvolení bojovat jen nestraníci za místní uskupení.

Nejmenší práci budou mít voliči v Doupovském Hradišti, kde se podařilo z obyvatel čtyř místních částí sestavit jen jednu devítičlennou kandidátní listinu. Největší výběr budou mít naopak lidé v Kozlově, kde se dvěma místním uskupením, z nichž jedno reprezentuje místní část Slavkov, postavil devětačtyřicetiletý voják v záloze Erik Anger.

Ve zbývajících obcích si budou vybírat vždy ze dvou konkurenčních seskupení. K nejzajímavějším by mohl patřit duel v Luboměři pod Strážnou, kde proti devítičlenné mužské kandidátce stojí pětičlenná sestava vedená třemi ženami. Nejpočetnější zastupitelstvo budou volit ve Městě Libavá, kde do něj vyberou polovinu ze 30 přihlášených kandidátů.

Nejstaršího i nejmladšího kandidáta nynějších voleb mají v Doupovském Hradišti na jediné kandidátce - osmasedmdesátiletého důchodce Jana Zíku a dvaadvacetiletého automechanika Jiřího Šimka.

Nové obce na území bývalých vojenských újezdů | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme