Kraj začal přijímat žádosti o „kotlíkové dotace“. K dispozici má 518 milionů korun

15. leden 2016

Středočeský kraj dnes začal přijímat žádosti o dotace na nové kotle. Letos má k dispozici pro tento účel 518 milionů korun. Několik desítek lidí čekalo se svými žádostmi před budovou krajského úřadu už od půlnoci. Žádost o dotace je možné ale na úřad zaslat také doporučeně poštou.

Ráno stálo před budovou úřadu ve Zborovské ulici v Praze – Smíchově zhruba 130 lidí. „Fronta vede podél budovy úřadu, lidé stojí spořádaně, provoz v okolí to nijak neomezuje,“ hlásí z místa redaktor Českého rozhlasu. V předchozích letech zájemci o dotace před úřadem dokonce nocovali.

Kraj vyhlašuje dotace na nové kotle už potřetí. V roce 2013 rozdělil mezi zájemce 40 milionů korun a o rok poději 80 milionů. Letos je k dispozici přes půl miliardy korun, peníze vystačí zhruba na 3,5 tisíc žádostí o dotace. „Dotace pokryje až 85 procent celkových nákladů – liší se to podle typu kotle,“ dodává středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD)

Lidé mohou o podporu ekologického topení žádat do 15. září 2016. První kolo ale může pro velký zájem být ukončeno dříve. Peníze jsou určené na výměnu starého kotle na pevná paliva za nový, plynový, tepelné čerpadlo a nebo i jiné ekologické systémy vytápění.

Kraj peníze získal od ministerstva životního prostředí. To mezi kraje v ČR do roku 2020 rozdělí devět miliard korun. Ve Středočeském kraji je podle hejtmana nejhorší ovzduší na Kladensku, Berounsku a Nymbursku. V těchto okresech ještě lidé často využívají k vytápění pevná paliva včetně hnědého uhlí.

autoři: duch , Zdeněk Vesecký
Spustit audio