Stát nevyvlastní restaurační budovu ani pozemky u Národního divadla

Sněmovna totiž zamítla předlohu komunistických poslanců, která to měla umožnit. Restaurační budovu s rozsáhlým podzemním technickým zázemí předal federální parlament v roce 1991 řádu Voršilek, kterému patřil pozemek pod objektem. Řád pak ale budovu prodal firmě Themos a Národní divadlo s ní už několik let vede spor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Jan Rosenauer

Ministr kultury Pavel Dostál je z dnešního rozhodnutí sněmovny zklamaný: "Budova byla vydána omylem, možná úmyslem zlým kdysi, a zákon měl řešit to, že náprava údajné nespravedlnosti způsobila nespravedlnost další.Postoj poslanců způsobil, že tato nespravedlnost řešena nebude a že tedy Národní divadlo bylo v podstatě státem okradeno."

Proti zákonu ostře vystoupili především poslanci ODS. Argumentovali hlavně tím, že jde o vyvlastňovací zákon, který - podle Miroslava Beneše - nemohou podpořit: "Já jsem rád, že taková ta touha jednoduše řešit problémy vyvlastňováním nezvítězila a že zákon nebyl přijat. Myslím, že Národní divadlo se musí k vlastníkovi chovat jako ke vlastníkovi, jednat s ním a zvážit své potřeby a jednat o nájmu."

Zákon tento měsíc podpořili peticí i desítky umělců z Národního divadla. Tvrdí, že ztráta objektu působí hercům a zaměstnancům divadla výrazné potíže.

Poslankyně Taťána Fischerová z klubu Unie svobody přijala rozhodnutí sněmovny s lítostí: "Já jsem to víceméně čekala, protože ta atmosféra byla už taková. Ale musím říci, že toho nesmírně lituji. Naprosto se ztotožňuji se slovy Pavla Dostála, že hájíme právo jenom pro někoho,ale kultura vždycky prohraje. A ta kultura prostě prohrála."

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme