ČOI odhalila podvody v autobazarech. Kontrolou neprošla víc než polovina z nich

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD bude trvat na tom, aby stáčení tachometrů bylo trestným činem. Reagoval tak na výsledky kontrol autobazarů provedených Českou obchodní inspekcí. Ze 115 prohlídek našla chyby v 65 případech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vozidla v autobazaru

vozidla v autobazaru | Foto: Ondřej Jánoška

„Spotřebitelé byli v autobazarech nejčastěji klamání tím, že dostali nesprávné, zavádějící nebo dokonce lživé informace o technickém stavu auta, tedy o najetých kilometrech, zda bylo vozidlo havarované, kolik mělo předchozích majitelů a podobně,“ upřesnil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Autobazary prodávaly vozidla se stočenými tachometry v několika případech. V jednom z nich například uváděly, že má auto najeto necelých 194 tisíc kilometrů.

„Na základě znaleckého posudku a dostupných informací bylo jasné, že 10. 12. 2009 při servisu byl stav tachometru 214 tisíc kilometrů. Následně 19. 6. 2015 byl stav tachometru 320 tisíc kilometrů,“ upozornil Jiří Fröhlich.

Podvodníkům hrozí pokuta až 5 milionů korun. Inspekce zákazníkům doporučuje, aby si k nákupu ojetého auta přizvali znalce v oboru.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme