Policie navrhla obžalovat šéfku ERÚ kvůli jmenování Vesecké

Policie navrhla obžalovat předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou z porušení povinnosti při správě majetku a zneužití pravomoci. Oznámil to mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Důvodem je jmenování bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek

Vitásková jmenovala Veseckou do funkce místopředsedkyně předloni v listopadu. Podle policistů tím porušila energetický zákon a způsobila státu škodu ve výši 1 056 033 korun.

„Paní doktorka Vesecká nesplnila zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně tohoto úřadu, a to uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci,“ uvedl Ibehej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie navrhla obžalovat šéfku ERÚ kvůli jmenování Vesecké. Postoj Aleny Vitáskové tlumočil mluvčí úřadu Jiří Chvojka

Výši způsobené škody policie vyvozuje z platu, který Vesecká dostávala, a z povinných odvodů zaměstnavatele za zaměstnance.

Obžalobu Vitáskové navrhli kriminalisté ve čtvrtek, spis si už převzal dozorující státní zástupce Kamil Špelda z Okresního státního zastupitelství v Jihlavě. Stíhání Vitáskové je vedeno na svobodě.

Energetický regulační úřad i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku sedmileté praxe v energetice splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími právě s energetikou. S postupem policie ERÚ nesouhlasí.

Vitásková obvinění odmítá, Vesecká prý podmínky splňovala

Podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky Vitásková rozhodnutí policie zatím neobdržela. Celou věc nadále považuje za účelovou a nesmyslnou.

„Její postoj je v zásadě setrvalý. Pokud by někdo chtěl napadnout jmenování paní Vesecké, tak by nejdřív měl mít v ruce výklad zákona, ideálně daný soudem. Je to pracovněprávní spor a rozhodně nemá trestní rovinu,“ řekl Chvojka.

Při zásahu v budově ERÚ policie loni v květnu hledala mimo jiné právě jmenovací dekret Vesecké, z kanceláří si ale odnesla také data z počítačů či různé listiny. Úřad kriminalistům dekret vydal, Vitásková ale počínání dozorujícího státního zástupce označila za šikanu. ERÚ a jeho šéfka proto proti postupu policie podaly ústavní stížnost.

Renata Vesecká už místopředsedkyní úřadu není. Vitásková v jiném případu, který projednává brněnský krajský soud, čelí obžalobě kvůli výstavbě dvou solárních elektráren v Chomutově. V kauze jde o to, že ERÚ dal elektrárnám za nejasných okolností povolení na provoz, což pak Vitásková potvrdila, ačkoliv prý věděla, že věc je sporná.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme